ΓΔ: 1195.27 -1.16% Τζίρος: 32.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:36:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Καραμανλής

Κ. Καραμανλής: Στο τελικό στάδιο ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε πως το έργο έχει επιστρέψει στην Ολυμπία Οδό και θα κατασκευαστεί με λιγότερα χρήματα, ενώ η ολοκλήρωση του θα έχει γίνει μέχρι τις αρχές του 2024.

Με σκληρή γλώσσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που «με τις επιλογές των κατατμήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνευε να μη γίνει» το έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής που ανέφερε πως πλέον το έργο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Παράλληλα αναφέρθηκε πως η υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα ήταν ένα «φαραωνικό σχέδιο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV, αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου στη Δυτική Ελλάδα, τις εξελίξεις στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, την υπογειοποίηση του τρένου της Πάτρας, τον δρόμο Καλαμάτα-Μεθώνη αλλά και τον εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής, ανέφερεειδικά για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου «σύντομα θα είναι πραγματικότητα, αφού το μόνο που περιμένουμε είναι το τυπικό, τελικό "ok" από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού».

Πρόσθεσε πως «το θέμα τέθηκε μετ' επιτάσεως στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου μας και της κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωσή του είναι δυνατή περί τα τέλη του 2023, αρχές του 2024. Τόνισε επίσης πως «το έργο, με τις επιλογές των κατατμήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνευε να μη γίνει, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Πλέον, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», ενώ υπογράμμισε πως το υπουργείο πραγματοποίησε ενέργειας ώστε το έργο να επιστρέψει στον παραχωρησιούχο, την Ολυμπία Οδό και μάλιστα να κατασκευαστεί με λιγότερα χρήματα.

Ειδικότερα ανέφερε πως «πρώτον, μπήκε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια. Δεύτερον, δόθηκε το "πράσινο φως" για τη δυνατότητα χρηματοδότησής του πέραν του 2023. Τρίτον, και πιο δύσκολο, εντάχθηκε στη Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού. Τέταρτον, λάβαμε το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν. Πέμπτον, αναμένουμε το οριστικό "ok" και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Και έκτον, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν δίκιο, κάνουμε κάτι που δεν έχει πουθενά στην Ελλάδα: Δημοπρατήσαμε ένα έργο 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα δρόμο έως ότου κατασκευαστεί ο νέος. Το ζητούμενο είναι η οδική ασφάλεια και έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι άμεση προτεραιότητά μας». «Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια κάναμε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 4,5».

Όσον αφορά την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο του ευρύτερου προγράμματος σιδηροδρομικών έργων που εκπονεί το υπουργείο, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού περίπου μισό δισ. που δεν μπορούσαμε να το χρηματοδοτήσουμε από το ΠΔΕ. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση έταξε ένα φαραωνικό έργο που ούτε μπορούσε να υλοποιήσει ούτε το χρειάζεται πραγματικά η πόλη. Έταζαν κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν και έλεγαν πως δήθεν το προχωρούν, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν ούτε καν μελέτες»«Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Δεν λειτουργούμε ποτέ με τη λογική "πες ωραία, μεγάλα λόγια σήμερα κι άσε τον επόμενο να καθαρίσει", όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, που σχεδίασε τα πάντα με απίστευτη προχειρότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μερική υπογειοποίηση, γύρω στα 2 χιλιόμετρα. Τελικά θα υπογειοποιηθούν 5,6 χλμ. ικανοποιώντας ορισμένες βασικές αρχές όπως:

  • Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
  • Πατά ακριβώς πάνω στη χάραξη της υφιστάμενης γραμμής, απλώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της υπογειοποιείται.
  • Απελευθερώνει έτσι το κέντρο της πόλης, το αποκαθιστά με αναπλάσεις και αποδίδει την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς.
  • Ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα.
  • Eνώνει το λιμάνι της Πάτρας με έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο.
  • Διατηρεί σε λειτουργία τον προαστιακό.
  • Ενισχύει την ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Ο δρόμος Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, που δήλωσε ότι ήδη βρισκόμαστε στη Β' φάση του διαγωνισμού, με στόχο στο τέλος του 2021 να υπάρχει ο προσωρινός ανάδοχος. Επίσης, τόνισε ότι θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου, προϋπολογισμού περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης της 38ης Επαρχιακής Οδού Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο έως 9η Εθνική Οδό, που βελτιώνει την πρόσβαση προς το Κόστα Ναβαρίνο.

Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας πως έχει πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση και πρέπει να αξιοποιηθεί. «Με τη νέα διοίκηση του Υπερταμείου εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσει και αυτό το αεροδρόμιο, μόνο του -όχι πακέτο με τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια- να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για να γίνει όπως είναι και τα υπόλοιπα της Fraport ή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», δηλαδή να υπάρχει μία σύμπραξη μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη αξιοποίησή τους», κατέληξε ο κ. Καραμανλής

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για διερεύνηση του ατυχήματος

Ο μεταβατικός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως θα διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μέσων.
Karamanlis, Ypourgeio Ypodomon kai Metaforon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής: Ενώνουμε το μεγαλύτερο λιμάνι με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας

Αύριο ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εγκαινιάσει τους τρεις νέους σταθμούς και αμέσως θα δοθούν στο επιβατικό κοινό», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής: Το 2023 θα τρέχουν στην χώρα έργα υποδομών 13 δισ. ευρώ

Μέσα σε τρία χρόνια δημοπρατήσαμε έργα 8 δις ευρώ, είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Πώς επηρεάζουν οι ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευών την πορεία των μεγάλων έργων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικό βήμα για την Κρήτη και την ελληνική οικονομία το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Την σημασία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής που αναφέρθηκε στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών.