ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis-kinal

Πλήγμα για τις ατομικές επιχειρήσεις η φορολόγηση ιδιόχρησης ακινήτων

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ερώτηση κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ταυτόχρονα, η ιδιοχρησιμοποίηση αναγνωρίζεται και ως δαπάνη για τις ατομικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, λόγω της πανδημικής κρίσης, χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και η ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων τους απέβη αποκλειστικά ζημιογόνος. Επομένως, ενώ οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν κανονικά λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος με φορολογικό συντελεστή ανώτερο από τον εισαγωγικό (9%), η δαπάνη της ιδιόχρησης δε θα έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα (απλώς θα μεγαλώσει η ζημία). Η επιβάρυνση, δε, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα ακίνητα με μεγαλύτερη αντικειμενική αξία.

Επισημαίνεται ότι ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου λόγω της ιδιόχρησης των ακινήτων, παρόλο που οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές για μήνες με κρατική εντολή.

Ο κ. Κατρίνης, τέλος, με την εν λόγω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά να διευκρινιστεί εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα και πάντως πριν την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων για την επίλυση του προβλήματος αυτού και εάν προτίθεται να επανεξετάσει γενικότερα το αναχρονιστικό ζήτημα του τεκμαρτού υπολογισμού της ιδιόχρησης στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν ενισχύει τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Να τελειώνουμε με τον μύθο της «ψηφιακής διακυβέρνησης»

Η χώρα παρουσιάζει ψηφιακή υστέρηση, με ανεπάρκεια υποδομών και ευρυζωνικών δικτύων, με ένα πανάκριβο και αργό internet, σε απόκλιση από τους εταίρους μας στην ΕΕ, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Με το εργασιακό νομοσχέδιο εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε, ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο. Μας γυρίζουν στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, ενώ ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, ο εργαζόμενος πρέπει να νιώθει ασφαλής περισσότερο από ποτέ»
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση αποκρύπτει την ουσία της διευθέτησης του ωραρίου

Προφανώς, το «όραμα» της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα φθηνής  εργασίας, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, υποστήριξε ο κ. Κατρίνης
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η χώρα αρχίζει να βιώνει και πάλι τον κίνδυνο του πληθωρισμού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης.