ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Salmas-ND
ΑΠΕ

Η Ένωση Εισαγγελέων δικαιολογεί το τηλεφώνημα Σαλμά

Ο κ. Σαλμάς τηλεφώνησε με κόσμιο τρόπο σε δικαστή και είχε δικαίωμα να ενημερωθεί για υπόθεσή του ,αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε αντίθεση με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κατήγγειλε παρέμβαση.

Την πρωτοβουλία του βουλευτή και πρώην υπουργού, Μάριου Σαλμά, να τηλεφωνήσει σε εισαγγελέα για υπόθεσή του δικαιολογεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) με ανακοίνωσή της, που κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που έκανε λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, είχε δικαίωμα να τηλεφωνήσει και να ρωτήσει εισαγγελέα για την πορεία της δικογραφίας του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και το έκανε με κόσμιο τρόπο.

Πάντως, χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Σαλμά σε δικαστή για να επισπευστεί δικαστική υπόθεσή του.

Η Ε.Ε.Ε. αναφέρει: «Σχετικά με τη φερόμενη ως "παρέμβαση" βουλευτή σε εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική υπόθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διασαφηνίζει ότι πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης με εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα».

Υπενθυμίζει η Ε.Ε.Ε. ότι, κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο αυτό, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι, είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας».

Η Ε.Ε.Ε. αναφέρει, επίσης, ότι «όταν οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας διαχρονικά παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη Δικαιοσύνη, που εκδηλώνεται με τη μη πλήρωση των οργανικών κενών, την έλλειψη υποδομών, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης και τη δημιουργία περαιτέρω άσκοπης ποινικής ύλης».

Τέλος, η Ε.Ε.Ε. καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της, να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση, για εκκρεμείς υποθέσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο κ. Σαλμάς τηλεφώνησε την Παρασκευή στον πρόεδρο του ΣΤ¨ Τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών Χαράλαμπο Σεβαστίδη και του ζήτησε να επισπευστεί εκκρεμής δικαστική υπόθεση που τον αφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν ο κ. Σεβαστίδης τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, ο κ. Σαλμάς απάντησε σε έντονο ύφος.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε. κατήγγειλε ότι ανάλογη παρέμβαση έγινε από τον κ. Σαλμά και σε εισαγγελέα και επισημαίνει πως το συμβάν με τον κ. Σεβαστίδη έχει κοινοποιηθεί ήδη στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Salmas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες για παρέμβαση Σαλμά στη Δικαιοσύνη - Διαψεύδει ο βουλευτής

Σάλος έχει προκληθεί από τις καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί παρέμβασης του Μάριου Σαλμά στη δικαιοσύνη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά άμεση αποπομπή του βουλευτή. Διαψεύδει ο κ. Σαλμάς χαρακτηρίζοντας παρεξήγηση την επικοινωνία με τον κ. Σεβαστίδη.