ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Βορίδης: Στο πειθαρχικό όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμβολιαστούν

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά, αλλιώς θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία και το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου.

O υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε στον ΣΚΑΪ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα. Όπως ανέφερε, «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο βασικό της πλαίσιο, στη βασική της αντίληψη, στη βασική της κατεύθυνση που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός τείχους ανόσιας, με ενθάρρυνση των ανθρώπων που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους να το πράξουν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Ο υπουργός τόνισε πως όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν, ενώ δεν θα υπάρξουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, όπως λοκντάουν. Διευκρίνισε επίσης ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπάγονται σε κατηγορία που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, δεν εμβολιαστούν, θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο, εκτός βέβαια κι αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση. Στη συνέχεια, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα καθώς και για το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση άρνησης, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως για όποιον αρνηθεί να εμβολιαστεί και να συμμορφωθεί με αυτό που ορίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. 

Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου. Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα τα συγκεκριμένα ζητήματα ρυθμίζονται από τις συμβάσεις εργασίας και το εργατικό δίκαιο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος. «Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.», είπε.

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανέφερε πως είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει την άποψή του, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή βασίζεται σε αντιεπιστημονικά δεδομένα και η υιοθέτηση της θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τέλος, σχολιάζοντας την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Νίκος Παππάς για την παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και όχι για το αδίκημα της δωροληψίας, ο υπουργός σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για την ενορχήστρωση της φαλκίδευσης της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών προκειμένου να υπάρξει έλεγχος του τηλεοπτικού τοπίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τα μάτια σε εικονικές συναλλαγές, παρακινώντας σε αυτές τις εικονικές συναλλαγές, εμφανίζοντας μπροστινούς που δεν είχαν «πόθεν έσχες». «Αν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευχαριστημένοι που παραπέμπεται ο υπουργός τους για παράβαση καθήκοντος και είναι χαρούμενοι γι’ αυτό, είμαστε όλοι χαρούμενοι», δήλωσε.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Να πάρει καθαρή θέση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους αντιεμβολιαστές

«Οι αντιεμβολιαστές είναι δικοί σας φίλοι» σχολίασε ο κ. Ζαχαριάδης, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι τους τρομοκρατεί και τους απειλεί με απόλυση.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Όσο περνά ο χρόνος βελτιώνονται οι κυβερνητικές επιδόσεις

Ο Γ. Οικονόμου είπε ότι όσο περνά ο χρόνος θα βελτιώνονται οι κυβερνητικές επιδόσεις κι έδωσε απαντήσεις για θέματα, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα

«Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε εννιά Ευρωπαίους ηγέτες, αρχηγούς κρατών, εδώ, από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, για να συζητήσουμε ζητήματα που είναι σημαντικά και για τη χώρα μας», είπε ο Γ. Οικονόμου.