ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Katrinis
φωτο: ΚΙΝΑΛ

Μ. Κατρίνης: Χωρίς καμία προστασία νοικοκυριά και πρώτη κατοικία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή» επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η μείωση των «κόκκινων δανείων», για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, συντελείται μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αφορά σε μια συνολική προσπάθεια για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε επίσης ότι η μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα. «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση στα νοικοκυριά συνέχισε να μειώνεται το 2020 και το 1ο τετράμηνο του 2021, ενώ αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις το 2020 και συνεχίστηκε και το 2021. 648 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δανειακό υπόλοιπο 24,5 δις τη στιγμή που 59.800 επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο 41,4 δις.», τόνισε ο κ.Κατρίνης. Παράλληλα ανέφερε ότι η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία δεν δικαιολογείται από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ,  εμφανίζει αυξημένες καταθέσεις 23 δις, κυρίως από χρήματα που δόθηκαν σε επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, ενώ απαλλάχθηκαν από τα κόκκινα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν σε funds.

Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία που είναι πλέον χωρίς προστασία, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν :

  • Επαναφορά του Ν.3869/10 με επικαιροποιημένα κριτήρια και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.
  • Δικαίωμα  αγοράς του δανείου από το δανειολήπτη, πριν αυτό καταλήξει στο fund.
  • Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ενός δανείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της αξίας κτήσης.
  • Εξάντληση του αριθμού των 240 δόσεων σε περιπτώσεις δανείων με πρώτη κατοικία ή βασική επαγγελματική στέγη και προστασία ελάχιστου ποσοστού αγροτικής ιδιοκτησίας ως μέσο επιβίωσης.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Στο περιθώριο νέοι, οικονομικά αδύναμοι και μικρές επιχειρήσεις

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι στην Ελλάδα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει χώρος για τις ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, αφού οι φοροαπαλλαγές και η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Παραμένουν αποκλεισμένες από ρευστότητα 9 στις 10 επιχειρήσεις

«Περισσότερες από 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα των τραπεζών, κάτι για το οποίο δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Να μη μετατραπεί η πληθωριστική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση

«Μια κυβέρνηση που δεν κάνει καν ελέγχους για να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργείου το κρίσιμο αυτό διάστημα ελέγχονται μόνο η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου», τόνισε.