ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Μ. Βορίδης: Αορίστου χρόνου η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης τόνισε σχετικά με ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τους κινδύνους μετάδοσης της κάθε επαγγελματικής ομάδας.

Μέχρι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν θα μένουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, καθώς, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο χρόνος αναστολής εργασίας θα είναι αόριστος. Μετά τα τέλη Οκτωβρίου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση σε κλάδους όπου είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, τόνισε ο κ. Βορίδης, ενώ απέρριψε την κριτική περί διχασμού της κοινωνίας και τιμωρίας εργαζομένων, λέγοντας ότι στόχος των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν είναι η τιμωρία αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα με τη στενή έννοια του όρου καθώς κανείς δεν υποχρεώνει κάποιον να εμβολιαστεί.  Για τους υγειονομικούς ανέφερε ότι όλα δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης θα φτάσει κοντά στο 95%, ωστόσο παραμένει το υπόλοιπο 5%, που εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς καθώς μπορεί να τους μολύνει.

Για την επαναξιολόγηση της κατάστασης με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε κλάδους όπου είναι υποχρεωτικοί, εξήγησε ότι ο χρόνος που θα βρίσκονται σε αναστολή είναι αόριστος και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη έως τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και τον αριθμό των εργαζόμενων που θα συμμορφωθεί.

Σημείωσε πως η πλειοψηφία των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα εμβόλια δεν ενστερνίζονται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες των αρνητών, ενώ για τους ιατρούς που αναπαράγουν ψευδοεπιστημονικό λόγο σημείωσε πως «προφανώς μπορεί να υπάρχει ένα θέμα να επιληφθούν οι ιατρικοί Σύλλογοι».

Για την περίπτωση επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους ο κ. Βορίδης ανέφερε πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σταθμισμένα λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους μετάδοσης της κάθε επαγγελματικής ομάδας τονίζοντας πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για όσους εργάζονται με ασθενείς και υπερήλικες. Ωστόσο σε άλλους κλάδους όπως η εκπαίδευση, σημείωσε πως η συζήτηση είναι πιο σύνθετη και θα είναι βαρύνουσας σημασίας η γνώμη που θα εκφέρει η επιστημονική κοινότητα και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα επισήμανε πως ο εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί προϋπόθεση για πρόσληψη στην εστίαση σημειώνοντας πως το ποσοστό συμμόρφωσης των εργαζομένων είναι πολύ υψηλό, καθώς υπάρχει και εξοικείωση με τα υγειονομικά προαπαιτούμενα για την εργασία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Θα υπάρξει βελτίωση μέχρι το Πάσχα λόγω των εμβολιασμών 

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών τόνισε ότι η άμυνα μας απέναντι στον ιό είναι το εμβόλιο ενώ επεσήμανε ότι η εξέλιξη των δεδομένων είναι δυναμική αν τα δεδομένα επιβάλουν θα ανοίγουμε ή θα κλείνουμε.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Όσο περνά ο χρόνος βελτιώνονται οι κυβερνητικές επιδόσεις

Ο Γ. Οικονόμου είπε ότι όσο περνά ο χρόνος θα βελτιώνονται οι κυβερνητικές επιδόσεις κι έδωσε απαντήσεις για θέματα, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα

«Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε εννιά Ευρωπαίους ηγέτες, αρχηγούς κρατών, εδώ, από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, για να συζητήσουμε ζητήματα που είναι σημαντικά και για τη χώρα μας», είπε ο Γ. Οικονόμου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς - Πέτσας: Κάναμε ένα βήμα μπροστά

Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων.