ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακύκλωση

Προστασία του τουριστικού προϊόντος, απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι 2021 και απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για όλη την επικράτεια, στους στόχους του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη.

Τους εφτά άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Σημείωσε πως στα απορρίμματα στόχος τού υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα, είναι να περάσει σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική της κυβέρνησης για την ανακύκλωση υλοποιείται, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, στους εξής άξονες:

  • Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΣΔΑ), με σκοπό να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Το υφιστάμενο Σχέδιο προέβλεπε 26% ταφή το 2020, ενώ σήμερα το ποσοστό βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του 80%. Γεγονός που -προφανώς- το καθιστά μη ρεαλιστικό. Τα νέα Σχέδια θα έχουν στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.
  • Ενίσχυση της προσπάθειας ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργία του πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων με τους καφέ κάδους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουμε καφέ κάδους σε όλη την Ελλάδα.
  • Επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ΣΔΙΤ.
  • Εστίαση στην προστασία του τουριστικού προϊόντος της χώρας. «Φτάνει με τις εικόνες τις ντροπής που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Στοχεύουμε το καλοκαίρι του 2020 να μην υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους των τουριστικών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κέρκυρα. Προχωρήσαμε σε συμφωνία με τους 3 Δήμους της Κέρκυρας, καθώς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Έτσι δίνουμε στην Κέρκυρα μια μεγάλη ανάσα, μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα στο Τεμπλόνι το 2023».
  •  Αντιμετώπιση των πολύ χαμηλών επιπέδων απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων στην κατηγορία έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων και την επίτευξη της συμβασιοποίησης νέων έργων αξίας 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2021.
  • Στον τομέα της ανακύκλωσης, επιχειρείται αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε διπλασιασμός των κονδυλίων για την απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για όλη την επικράτεια, στοχεύοντας σε 100% κάλυψη στην 4ετία. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξοπλισμό για αποκομιδή από μπλε κάδους, την εφαρμογή άλλων ρευμάτων συλλογής όπου είναι εφικτό, και τη δρομολόγηση πιλοτικών προγραμμάτων επιβράβευσης των πολιτών (π.χ. έκδοση «πράσινης» κάρτας).
  • Ιδιαίτερη προτεραιότητα του υπουργείου και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης. «Προχωράμε» είπε «στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι 2021. Όμως δεν μένουμε εκεί. Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης για περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την προώθηση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα, με σχολεία, με πολιτιστικούς φορείς κλπ, ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία με την κοινωνία».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δίκτυο καφέ κάδων και 17 νέες μονάδες για ανακύκλωση

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «δε γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, όταν στη Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση 70 και προς ταφή 1 στα 100 κιλά».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέο Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στο 2020

Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία δεν αποτελούν τάση ή ρεύμα σκέψης, αλλά μονόδρομο για το μέλλον, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.