ΓΔ: 1011.48 0.75% Τζίρος: 29.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Αναταράξεις στον ανασχηματισμό. «Όχι» από Αποστολάκη μετά από σφοδρές αντιδράσεις

Για «αποστασία» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι θα δεχόταν την πρόταση του πρωθυπουργού εφόσον υπήρχε διακομματική συμφωνία, κάτι το οποίο τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Ανατροπή για τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ώρες, καθώς ο υποψήφιος για να αναλάβει το θώκο του νεοσυσταθέντος υπ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, τελικά δεν αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού. 

Όπως δήλωσε ο κ. Αποστολάκης στο iEidiseis.gr, προϋπόθεση για να δεχθεί την πρόταση ήταν να υπάρξει διακομματική συνεννόηση, κάτι το οποίο, κατά την άποψή του, τελικά δεν έγινε. «Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης. 

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι θα αναλάβει την εν λόγω θέση υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση του οποίου ο κ. Αποστολάκης υπήρξε υπ. Αμύνης. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι «Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Πλέον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης και η τοποθετήση κάποιου άλλου προσώπου στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, πέραν της τελευταίας «εμπλοκής», ισχύουν τα ακόλουθα: 

 1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
 2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
 3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
 4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
 5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
 6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
 7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής 'Αμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
 8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
 9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
 10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
 11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η σύγκρουση για τις υποκλοπές, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση μομφής

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης για νόμιμες επισυνδέσεις.