ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
K. Mitsotakis - Chr. Stylianides / Κ. Μητσοτάκης - Χρ. Στυλιανίδης
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Νέος υπουργός ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ  κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Στη δημιουργία ενός νέου υπουργείου προχωρά η κυβέρνηση, το οποίο θα φέρει τον τίτλο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον θώκο του υπουργού να αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ στη θέση του υφυπουργού τοποθετείται ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ  κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας. 

 Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2019. 

Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας για την τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη, καθώς δεν έχει την ελληνική υπηκοότητα, θα του δοθεί τιμής ένεκεν, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Οικονόμου. 

Από την άλλη, ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Τουρνάς, με περισσότερες από 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει τον τομέα των πτητικών μέσων πυρόσβεσης. Διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είχε αποστρατευτεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αξιωματικός επιχειρήσεων και διοικητής μοίρας σε πολλές μάχιμες μονάδες.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέσω διπλής ανάρτησής του στο twitter, στις οποίες τονίζει ότι «Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση να αναλάβω Υπουργός στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Την αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και των προσδοκιών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μας έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε». 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο στη Κρήτη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».