ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στην τελική ευθεία η «ναυμαχία» των φρεγατών με έπαθλο ύψους 5 δισ. ευρώ

Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία οι κυριότεροι διεκδικητές. Εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών. Πληροφορίες για επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.

Αρχές Σεπτεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, η ώρα των φρεγατών και των …υπογραφών για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, πλησιάζει. 

Η «ναυμαχία» των φρεγατών που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με κυριότερους διεκδικητές – εκτός απροόπτου πάντα – τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και τις ανανεωμένες προτάσεις που ετοιμάζουν.

Λίγο πριν την τελική μάχη Γαλλία και ΗΠΑ ρίχνουν όλα τα «όπλα» τους με σκοπό το πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ

Τα γαλλικά «όπλα», μάλιστα, ενδέχεται να μεταφέρει και να καταθέσει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει περίπτωση να επισκεφθεί τη χώρα μας και όπως λέγεται, θα φέρει μια ανανεωμένη και πολύ δελεαστική πρόταση, για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra της Naval Group, τις οποίες θα προτείνει στην Ελλάδα.

Από την άλλη η νέα αμερικάνικη πρόταση της Lockheed Martin η οποία εκτός από τις νέες φρεγάτες HF2 (Hellenic Frigate 2), θα περιλαμβάνει τελικά και πλοίο «ενδιάμεσης λύσης», κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη πρόταση.

Η αμερικάνικη πρόταση – εκτός φυσικά την γεωπολιτική αξία και σημασία - έχει δύο ιδιαίτερα θετικά σημεία. Το πρώτο είναι η κατασκευή τους σε ελληνικά ναυπηγεία, και το δεύτερο είναι η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο μεγαλύτερο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της τελευταίας 20ετίας. Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Lockheed Martin ότι θα συνεργαστεί με συγκεκριμένες Ελληνικές εταιρείες στην κατασκευή των Ελληνικών φρεγατών. Δηλαδή θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική παραγωγή και τον εγχώριο αμυντικό, τεχνολογικό και ναυπηγικό κλάδο που θα κληθεί σε συμπαραγωγή.

Για την ανάγκη συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, έχουν μιλήσει ανοιχτά οι Έλληνες επιχειρηματίες διά στόματος και του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αν. Ροζολή, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Business Daily με αφορμή τη μεγάλη αμυντική έκθεση DEFEA, στην οποία είχε ζητήσει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα κατασκευής των ελληνικών φρεγατών.

Κομβικό ρόλο στην όποια τελική επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να διαδραματίσει εκτός από τις τελικές προτάσεις των επιχειρήσεων και τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι πια στην τελική ευθεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην αμερικανική πρωτεύουσα κατά την επίσημη επίσκεψη του, τον προσεχή Οκτώβριο.

Από την άλλη είναι ξεκάθαρη η γαλλική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην τούρκικη προκλητικότητα, ενώ ήδη η συνεργασία με την απόκτηση των μαχητικών Rafale έχει αναβαθμίσει τις ελληνογαλλικές αμυντικές σχέσεις.

Όσον αφορά τις άλλες προτάσεις που παραμένουν ακόμα στο τραπέζι εκτός πάντα κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, είναι της Ολλανδικής Damen με την φρεγάτα Sigma και της Ιταλικής Fincantieri με την φρεγάτα Fremm

Στη «ναυμαχία» των φρεγατών παραμένουν και οι προτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας για την Arrowhead140 της Babcock International και της Γερμανίας με την A-200 της ThyssenKrupp, ωστόσο βρίσκονται ένα βήμα πίσω.

Ποιες είναι οι τέσσερις εταιρείες στη μάχη των φρεγατών

Naval Group

H Naval Group είναι η ηγέτιδα ευρωπαϊκή εταιρεία στον κλάδο των ναυτικών αμυντικών εξοπλισμών. Όντας μία διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η Naval Group χρησιμοποιεί την υψηλή της τεχνογνωσία και τους μοναδικούς βιομηχανικούς της πόρους για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με στόχο την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών της. Ο Όμιλος σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει συνολικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας. Επίσης παρέχει υπηρεσίες σε ναυπηγεία και ναυτικές βάσεις. Επιπροσθέτως, παρέχει ένα μεγάλο εύρος λύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ και απασχολεί 14.860 εργαζομένους (στοιχεία 2018).

Lockheed Martin

Η Lockheed Martin είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή όπλων και εκτιμάται ότι απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.  Η Lockheed Martin Corporation είναι μια αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής , άμυνας, όπλων , ασφάλειας και προηγμένων τεχνολογιών με παγκόσμια ενδιαφέροντα. Ιδρύθηκε από τη συγχώνευση της Lockheed Corporation με τον Martin Marietta τον Μάρτιο του 1995 με έδρα το North Bethesda , Maryland , στην περιοχή Washington, DC . Η Lockheed Martin είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής, της στρατιωτικής υποστήριξης, της ασφάλειας και των τεχνολογιών. Είναι ο μεγαλύτερος αμυντικός εργολάβος στον κόσμο. Οι μισές από τις ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ . Ο Lockheed Martin είναι επίσης εργολάβος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος ( NASA ).

Damen

Ο όμιλος Damen  λειτουργεί ναυπηγεία εδώ και 90 χρόνια και προσφέρει ναυτιλιακές λύσεις παγκοσμίως, μέσω σχεδιασμού, ναυπήγησης, επισκευής πλοίων και συναφών υπηρεσιών. Ειδικότερα, η Damen λειτουργεί 36 ναυπηγεία σε 18 χώρες και προσφέρει άμεση απασχόληση σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους. Η Damen Naval αποτελεί το ειδικό ναυπηγικό τμήμα, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις ναυτικές δραστηριότητες του ομίλου, τόσο στην Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό. Με ρίζες που εκτείνονται σχεδόν 150 χρόνια - μέχρι το βασιλικό ναυπηγείο Schelde στο Vlissingen - το Damen Schelde Naval Shipbuilding, ο μοναδικός ναυτικός κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) στις Κάτω Χώρες, αποτελεί βασικό μέρος του ναυτικού τμήματος. Έχοντας παραδώσει περισσότερα από 400 σκάφη σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης στη διεθνή αγορά, γνωστός για τον ρόλο του, καθ όλη τη διάρκεια ζωής των προϊόντων της.

Fincantieri

Η Fincantieri είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους στον κόσμο, παγκόσμιος ηγέτης στον σχεδιασμό κρουαζιερόπλοιων, παίκτης αναφοράς σε όλους τους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, από ναυτικά έως υπεράκτια πλοία, από πορθμεία υψηλής πολυπλοκότητας έως μεγάλα γιοτ, καθώς και παραγωγή συστημάτων και εξαρτήματα για μηχανικά και ηλεκτρικά τμήματα, από εσωτερικές λύσεις κρουαζιερόπλοιων, ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα λογισμικού, έως υποδομές και θαλάσσιες κατασκευές, καθώς και υπηρεσίες μετά την πώληση. Με πάνω από 230 χρόνια ιστορίας και περισσότερα από 7.000 πλοία που κατασκευάστηκαν, η Fincantieri διατηρεί τα κέντρα τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και διαχείρισης στην Ιταλία, απασχολούμενοι εδώ 10.000 εργαζόμενοι και δημιουργούν περίπου 90.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες διπλασιάζονται παγκοσμίως χάρη σε ένα δίκτυο παραγωγής 18 ναυπηγείων που λειτουργούσαν σε τέσσερις ηπείρους και με πάνω από 20.000 υπαλλήλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gowind-Korvetta-Naval-Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός ναυπηγεία και εταιρείες άμυνας για τις κορβέτες του Ναυτικού

Ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει προμηθευτή ανάμεσα στην ιταλική Fincantieri και τη γαλλική Naval. Κρίσιμη η σύμβαση των 1,7 δισ. για τα ελληνικά ναυπηγεία και τις εγχώριες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.
Gowind-Korvetta-Naval-Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε στην επίθεση η γαλλική Naval για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός προτείνει τέσσερις κορβέτες Gowind, οι τρεις από τις οποίες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία με μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πορεία στα εξοπλιστικά του Ναυτικού για φρεγάτες και κορβέτες

Το Μαξίμου αποφάσισε μικρή αναβολή της προμήθειας κορβετών. Την διεκδικεί η ιταλική Fincantieri που συμμετέχει στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός φρεγατών. Πιθανή η αγορά και τέταρτης Belharra.
Belharra - Naval Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για Belharra και Rafale

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέχουν οι ελληνικές εταιρείες άμυνας για να μπουν στα νέα εξοπλιστικά

Συναντήσεις ελληνικών εταιρειών και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με γαλλικές εταιρείες για τις φρεγάτες, προσπάθεια εισόδου και στο πρόγραμμα των Rafale. Προσδοκίες για συνεργασίες και για τα F-35.