ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση εισφορών των επαγγελματιών

Το ασφαλιστικό παύει να είναι φορολογικό, οι εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα. Οι επαγγελματίες θα επιλέγουν ελεύθερα τις εισφορές τους, τόνισε από το βήμα του Τhessaloniki Summit ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Στις τομές που θα γίνουν σύντομα στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να δοθεί τέλος στην ακραία επιβάρυνση των επαγγελματιών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή του ομιλία στο Thessaloniki Forum, υπογραμμίζοντας ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν σύντομα από την κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα θα πάψει να έχει φορολογικό χαρακτήρα, καθώς οι επαγγελματίες θα επιλέγουν ελεύθερα τις εισφορές που θα καταβάλλουν.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τις επικείμενες αλλαγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκινούν, επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση» και σημείωσε ότι «είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, «ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε ολέθρια αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς «επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, "γονατίζοντας" και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω».

Περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, σημείωσε:

  • «Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.
  • Το Ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές.
  • Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε, ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την Εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη».

 

Στη Βουλή ο «Ηρακλής»

Εκτός του ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανάμεσα στις άμεσες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι και η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων.

«Τα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αναπτυξιακής ώθησης

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών τόνισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ειδικά για τις περιφέρειες υπάρχει δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ.