ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σημαντική η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για στην ενεργειακή μετάβαση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα απαιτηθούν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές.

Το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην σημερινή εκδήλωση της ΡΑΕ στην 85η ΔΕΘ. Τίτλος της εκδήλωσης «Η μετάβαση με μια πράσινη οικονομία: τα οφέλη, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι από την σκοπιά της Ρυθμιστικής Αρχής».

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα απαιτηθούν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές, σε παραγωγικά μέσα ηλεκτρικής ενέργειας, σε όσες αφορούν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες. «Στόχος να πετύχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση και να μειώσουμε την κατανάλωση, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», διευκρίνισε.

«Η δουλειά, το βάρος και η ευθύνη που έχει να σηκώσει η ΡΑΕ είναι πάρα πολύ μεγάλη, για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά με ένα τίμημα που μπορεί να είναι προσιτό από τους καταναλωτές, είτε αυτοί οι καταναλωτές είναι νοικοκυριά, είτε είναι επαγγελματίες. Όλος αυτός ο αγώνας για την ενεργειακή μετάβαση έχει κάποιο τίμημα. Κι αυτό το τίμημα πρέπει να φροντίσουμε εμείς ως πολιτεία με σύμμαχο τη ΡΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενους, να είναι ένα δίκαιο τίμημα το οποίο να μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας ή ενεργειακών προϊόντων», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για την ίδρυση και λειτουργία ενός ταμείου στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «με ολιστικό τρόπο θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης» και πρόσθεσε ότι αυτό θα χρηματοδοτείται καταρχήν με χρήματα που προέρχονται από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Φέτος το 15% τουλάχιστον των εσόδων από τις δημοπρασίες θα κατευθυνθεί στο Ταμείο και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα, έως το τέλος του χρόνου θα στηρίξουν και θα αντισταθμίσουν τις πιθανές επικείμενες αυξήσεις, ανατιμήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικοί ιδιώτες πάροχοι)», σημείωσε ο ίδιος. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το προαναφερόμενο ταμείο θα έχει τα επόμενα χρόνια και άλλες πηγές εσόδων.

Τη θέση του ότι η ενεργειακή μετάβαση θα πετύχει με την συνεργασία όλων των φορέων, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα του η ρυθμιστική αρχή ενέργειας να συνεισφέρει θετικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι πρακτικό, να διαμορφώσουμε την ατζέντα της ΡΑΕ σε κάτι χρήσιμο και για την πόλη», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε «σκεφτήκαμε τις έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα λιμάνια και πώς να βοηθήσουμε. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι ακούμε και διαβάζουμε πριν να έχουμε άποψη. Αν θέλουμε σαν κοινωνία να προχωρήσουμε, θα πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια και τα προβλήματα, να μαθαίνουμε από αυτά».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εξειδικευτούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει των επικείμενων πιθανών αυξήσεων ηλεκτρικής ενέργειας από εξωγενείς παράγοντες.

«Νοιαζόμαστε για τους πολίτες ενόψει της πράσινης μετάβασης και για αυτό και δημιουργήσαμε το σχετικό ταμείο οικονομικής στήριξης», επισήμανε, και πρόσθεσε «άμεσα θα εξηγηθεί στους πολίτες το πως θα δουν την επιπλέον έκπτωση στους λογαριασμούς τους, μέσα από την οικονομική στήριξη της πολιτείας».

 Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι το ταμείο θα αφορά σε σειρά δράσεων οικονομικής στήριξης αυτών που έχουν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματός τους, εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, για επιχειρήσεις και καταναλωτές, προκειμένου να πετύχουν μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Έρχεται φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών στην παραγωγή και τώρα έρχεται να κλείσει και το μέτωπο της προμήθειας.
stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Στυλιανίδης: Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις Β. Σποράδες και θα επιτρέψει την μεγαλύτερη προστασία της περιοχής απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Στυλιανίδης: Ανάγκη για απάντηση απέναντι στην κλιματική κρίση

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα καμένα στρέμματα στην Ευρώπη από πυρκαγιές έφτασαν φέτος τα 7 εκατ. τονίζοντας πως οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Μέριμνα της κυβέρνησης να στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη

Μιλώντας για την μείωση των φόρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες αν για το αν η μείωση σε κάποιο φόρο, σε βασικά αγαθά, θα είναι κάτι που θα ωφελήσει αυτόματα τους καταναλωτές.
Alexis Tsipras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Τσίπρα κατά κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα

«Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική και κανένας μέχρι σήμερα, 8 μήνες τώρα, δεν έχει σπεύσει να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την αισχροκέρδεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε τη ΡΑΕ.