ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Φραγκογιάννης: Πολυσχιδής και πυκνή η διπλωματική μας δράση στη ΛΙβύη

Ο Κ. Φραγκογιάννης θα είναι επικεφαλής της πολυμελούς αποστολής, επιχειρηματιών, η οποία θα συμμετάσχει στην εξαγωγική και επενδυτική έκθεση που πραγματοποιείται στη Λιβύη.

Για την επικείμενη επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη, τους πολλαπλούς στόχους και τις ευκαιρίες που ανοίγονται εκεί, ειδικότερα μετά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο και τη βούληση της μεταβατικής κυβέρνησης για εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο, μιλά σε άρθρο του στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

"Οφείλουμε να αναπτύξουμε πολυσχιδή και πυκνή διπλωματική δράση" τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης, εξηγώντας ότι στα σχέδια της κυβέρνησης "δεν είναι μόνο οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στο κέντρο του στρατηγικού σχεδιασμού εξωστρέφειας της χώρας μας" αλλά "και η διευκόλυνση διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές". Βασικό επίσης είναι "και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει στην εθνική πολιτική και διπλωματία η οικονομική αυτή διείσδυση" όπως και "το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις στην διπλωματική σκακιέρα, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των κοινωνικών και πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει σε αυτό το σημείο, πως "ενδεικτικό των πολυεπίπεδων σχέσεων που διανοίγονται, είναι ότι στα τέλη Αυγούστου, παραδόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση της Covid-19, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που συνδράμει τη Λιβύη στην προσπάθεια αυτή".

Ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι επικεφαλής της πολυμελούς αποστολής, επιχειρηματιών, συνοδευόμενων από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μια σειρά από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα συμμετάσχει στην εξαγωγική και επενδυτική έκθεση που πραγματοποιείται στην Τρίπολη. "Η επερχόμενη ανασυγκρότηση της χώρας και η ανοικοδόμηση των υποδομών της" τονίζει "προσφέρουν σημαντικές προοπτικές δραστηριοποίησής μας, κυρίως στους τομείς της ενέργειας (ειδικά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ), της διαχείρισης υδάτων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των φαρμάκων". "Προφανώς" προσθέτει, "ο κλάδος των κατασκευών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάληψη έργων υποδομής και κατασκευών, με ταυτόχρονη ενίσχυση σε ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες δομικών υλικών, μαρμάρων, αλουμινίου, κλπ.".

Επιδίωξη της Ελλάδας, όπως εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι να κεφαλοποιηθεί η πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, που έχει δρομολογηθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και της δικής του, και οι οποίες συνδυάστηκαν με το άνοιγμα εκ νέου της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενειου στην Βεγγάζη. "Η χώρα μας" υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης "ως μέλος της ΕΕ αλλά και ως περιφερειακή δύναμη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει τόσο ιστορικά, όσο και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η ενεργοποίηση της οικονομικής διπλωματίας με την αποστολή αυτή". Στόχος είναι "η συμμετοχή της Λιβύης στη νέα αρχιτεκτονική κατανόηση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου" για την οποία "η Ελλάδα ενδιαφέρεται ειλικρινά".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio-Livyi-Argo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει να προωθηθούν οι οικονομικές, εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης

Η Ελλάδα ετοιμάζει μια επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη, «που πρόκειται να σχεδιαστεί τους επόμενους τρεις μήνες με μεγάλη λεπτομέρεια», προκειμένου να έχει επιτυχία μια δεύτερη επίσκεψη μαζί με τους επιχειρηματίες στη Λιβύη.
Kalin, Tourkia, Turkey
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες απειλές της Τουρκίας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Αυστηρή η απάντηση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Γ. Οικονόμου, που τόνισε ότι η χώρα μας «ούτε απειλείται ούτε τρομοκρατείται και ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερα στα κυριαρχικά της δικαιώματα».