ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tsakalotos, syriza
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Τσακαλώτος: Η ΝΔ δεν «το έχει το συγγνώμη», δεν απολογήθηκαν Πλεύρης - Μπογδάνος

«Εμείς δεν είμαστε αλαζόνες να λέμε ότι εμείς είμαστε ο νέος Προμηθέας. Αλλά λέμε ότι χρειάζεται ένας συλλογικός Προμηθέας για να κερδίσει η ελπίδα απέναντι στον φόβο και την καταστολή», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση για το σ/ν του υπ. Οικονομικών «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του» συμμετείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:

«Η ΝΔ δεν το έχει το συγγνώμη. Ακούσαμε τον κ. Πλεύρη να λέει ότι ήδη απολογήθηκε. Μόνο που στο κείμενο που αναφέρεται υπάρχει μια κουβέντα για όσα είχε πει για τους πυροβολισμούς. Δεν λέει τίποτα σχετικά με την μη παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες. Ούτε από τον κ. Μπογδάνο ακούσαμε συγγνώμη. Αυτό που έκανε ήταν πολύ βαρύ. Δεν νομίζω ότι στο CDU θα μπορούσε να σταθεί βουλευτής που έκανε ανάρτηση με ονόματα νηπίων. Θα έπρεπε λοιπόν ο πρωθυπουργός και να ζητήσει συγγνώμη και να πάρει δραστικά μέτρα.

Λέγατε για τους 29 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Που μέσα εκεί υπήρχε ο φόρος για την πλαστική σακούλα που και εσείς επεκτείνατε και καλά κάνατε.  Που μέσα υπήρχε ο φόρος πολυτέλειας. Που μέσα υπήρχε η αύξηση του συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια και για όσους παίρνουν πάνω από 35000 ευρώ. Λάθος ήταν αυτό; Ακόμη και ο κ. Σκυλακάκης έχει πει ότι σε καιρούς κρίσης πρέπει να είμαστε κεϋνσιανοί. Και αυτό είναι ένα κεϋνσιανό μέτρο για να πληρώσουν οι ρεντιέρηδες.

Πάμε τώρα στην συζήτηση για τις γονικές παροχές που πάει το αφορολόγητο από τις 150.000 στις 800.000. Λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει πάνω από 150.000 ακίνητη περιουσία. Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημάναμε ότι μόλις το 13% έχει πάνω από 150.000 ακίνητη περιουσίας. Και το λέω αυτό γιατί ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν καταλαβαίνω ποια είναι η μεσαία τάξη. Να συμφωνήσουμε ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να είναι μόνο το πλουσιότερο 13%; Δεν θεωρείτε σκόπιμο να απαντήσετε; Είναι λάθος τα στοιχεία; Πως θα γίνει συζήτηση αν δεν απαντάτε στα επιχειρήματα;

Αλήθεια έχετε διαβάσει Πικετί; Συμμετέχετε στην παγκόσμια συζήτηση για την ανισότητα του πλούτου; Που δεν είναι μόνο ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που δεν έχουμε χρήματα για το κοινωνικό κράτος αλλά είναι και αντιανπτυξιακό; Είναι μια μεγάλη συζήτηση σε όλον τον κόσμο.
Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει πρόβλημα ανισότητας πλούτου; Ή πιστεύετε ότι με το trickle-down ότι θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και κάποια στιγμή θα φτάσει και στους φτωχότερους; Για την ανισότητα στο εισόδημα τι λέτε; Όταν από το συνολικό σας πακέτο τα οφέλη για κάποιον με 1000 ευρώ εισόδημα είναι 16 ευρώ τον μήνα ενώ αν έχει εισόδημα 5000 ευρώ κερδίζει 275 αυτό μειώνει ή αυξάνει τις ανισότητες;

Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2021 και το 2022. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει και η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη.  Όταν δεν αυξάνετε σοβαρά τον κατώτατο μισθό, μειώνετε τις συλλογικές συμβάσεις και αυξάνεται την ευελιξία στην αγορά εργασίας τότε επιδιώκετε τη συμπίεση του κόστους τους εργασίας. Τι περιμένετε ότι θα συμβεί με τις ανισότητες; Εδώ υπάρχει η μάχη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού  και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν διαφορές εντός της φορολογίας, -πχ εμείς θεωρούμε ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι για όλους αλλά με ένα πλαφόν παρά να δίνεται μόνο σε κάποιους χωρίς πλαφόν- αλλά θεωρούμε ότι εκτός από μειώσεις φόρων χρειάζεται και αύξηση δαπανών. Γιατί με την τριπλή κρίση κάτι έχει αλλάξει στον κόσμο και χρειαζόμαστε και καλύτερη υγεία και πόρους για την κλιματική κρίση.

Νομίζω ότι έχετε κάνει ένα συστημικό λάθος. Θεωρείτε ότι και η υγειονομική, και η οικονομική και η κλιματική κρίση θα είναι παροδική και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι να αλλάξετε τις πεποιθήσεις για την οικονομία και την κοινωνία

Κυρίαρχο αφήγημα μετά τη ΔΕΘ

Ήμουν πολύ τυχερός που πήγα σε μια παράσταση Προμηθέα Δεσμώτη στο Ηρώδειο. Ήταν ένα Εξαιρετικό έργο. Με φοβερή μετάφραση από τον κ. Μπλάνα, εξαιρετική σκηνοθεσία από τον κ. Μπινιάρη, εξαιρετική μουσική του κ. Σιώτα και τον εντυπωσιακό κ. Στάνκογλου και άλλους ηθοποιούς. Εκεί υπήρχαν 2 πλευρές. Από την μια μεριά υπήρχε η βία, η επιβολή, η αυθαιρεσία, η τυραννία, η καταπάτηση της ελπίδας, η καταστολή, και η ακινησία της εξουσίας. Και από την άλλη το ελεύθερο πνεύμα, ο ανθρωπισμός η ελπίδα. Ο τρόπος που κυβερνάτε μου θυμίζει την πρώτη πλευρά. Την πλευρά του Δια. Με το έτσι θέλω. 

Χρειάζεται ένας νέος Προμηθέας για να δώσει την γνώση για να βασιστεί στον ορθό λόγο, για τα φάρμακα την εκπαίδευση, την έρευνα.  Αλλά αυτή τη φορά χρειάζεται ένας συλλογικός προμηθέας που βασίζεται στον συνδυασμό ορθού λόγου και γνώσης αλλά και στα συλλογικά βιώματα των απλών ανθρώπων στις κοινότητες. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και την περιβαλλοντική κρίση και την οικονομική και την υγειονομική.

Εμείς δεν είμαστε αλαζόνες να λέμε ότι εμείς είμαστε ο νέος Προμηθέας. Αλλά λέμε ότι χρειάζεται ένας συλλογικός Προμηθέας για να κερδίσει η ελπίδα απέναντι στον φόβο και την καταστολή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση μένει παρατηρητής της έλλειψης ρευστότητας

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το 2020 η ρευστότητα των τραπεζών αυξήθηκε περισσότερο από 40 δισ., όμως διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία μόλις 5 δισ. Εξ αυτών μόνο τα 2,5 σε περίπου 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει την εξεταστική, ας μην ευτελίσει το Σύνταγμα

Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης «να να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλος ένας εκτροχιασμός μέσα στο Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμαξοστοιχία έφτανε στον τελικό προορισμό της όταν λίγο πριν από την ολοκλήρωση του ταξιδιού, οι μπροστινοί τροχοί της μηχανής βγήκαν εκτός γραμμής, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βαθύτερη ύφεση του 2020 εκθέτει την κυβέρνηση και τους πανηγυρισμούς της

Σύμφωνα με την τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ «επιβεβαιώνει ότι το 2020 η κυβέρνηση δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας».
axtsioglou, bouli, oikonomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται μέτρα και καταφεύγει σε ευχολόγια

«Τουλάχιστον, ευχήθηκε το φαινόμενο να είναι παροδικό και ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα επιβαρυνθούν μεν το κόστος των εκρηκτικών αυξήσεων αλλά ίσως να το πληρώσουν σε δόσεις», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.