ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
Φωτο: ΑΠΕ

Στ. Καλαφάτης: Εξαγωγές και επενδύσεις επιβεβαιώνουν την πολιτική μας

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης τόνισε την ανάγκη για διεύρυνση και η αναβάθμιση της συνεργασίας φορέων και κυβερνήσεων στην αξιοποίηση των ψηφιακών και πράσινων δυνατοτήτων της νέας εποχής.

Το γεγονός πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάταξης και κοινωνικής ανάτασης, και αυτό το θέλει και για τους γείτονες της στα Βαλκάνια υπογράμμισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του 3ου Balkan Forum, με θέμα: "Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά Covid εποχή".

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού, στην υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται μετά τον εμβολιασμό. «Οι Έλληνες αλλά και οι λαοί της γειτονιάς μας -όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο- περάσαμε τον τελευταίο καιρό, δύσκολους μήνες, δύσκολες μέρες. Θρηνήσαμε, εξαιτίας της επιδημίας, την απώλεια συμπολιτών μας. Είδαμε τις οικονομίες μας να καθηλώνονται και να βυθίζονται στην ύφεση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα άμυνας, που περιόρισαν την κοινωνική ζωή μας. Σήμερα -χάρη στο εμβόλιο που μας χάρισε η επιστήμη-ανακτούμε σταδιακά τις ελευθερίες που πάγωσαν και βάζουμε μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης», ανέφερε.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Στην πατρίδα μας καταγράφονται ήδη δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης, που ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. Έχουμε εκτόξευση των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων, στοιχεία που δικαιώνουν τη στρατηγική εξωστρέφειας. Έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις κι ακόμα πιο πολλές νέες θέσεις εργασίας. Στοιχεία που επιβραβεύουν τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη που μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πράσινη επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και σημείωσε: «Για την επίτευξη των κοινών στόχων απαιτείται δικτύωση των φορέων και συνέργεια. Απαιτείται συνδυασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, οι πόροι της νέας ΚΑΠ, το Κοινωνικό Ταμείο, το ταμείο προενταξιακής βοήθειας, η πρωτοβουλία HORIZON, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα πιστεύει στη δύναμη και τις δυνατότητες της Ε.Ε. Θέλει να κινηθούν οι βαλκανικοί γείτονές μας σε δρόμους που ανταποκρίνονται στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί ότι αυτή είναι η προοπτική και το συμφέρον τους και βέβαια βοηθά στην ευρωπαϊκή τους πορεία». Ο κ. Καλαφάτης έφερε ως παράδειγμα το έργο TERRA VINO, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA Cross Border Cooperation Programme και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (κατά 85%) και από εθνικούς πόρους (κατά 15%).

Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή μια οριζόντια τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία, για την πράσινη μετάβαση με τη δρομολόγηση σχεδίων απολιγνιτοποίησης, ηλεκτροκίνησης, στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αναδασώσεων και διαχείρισης αποβλήτων. Με όλα τα παραπάνω, είπε, «αποδεικνύεται έμπρακτα η προσήλωσή μας στη προστασία του περιβάλλοντος που σημαίνει καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια, για τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Βαθιά ύφεση 10,4% το α' τρίμηνο, ανάκαμψη 3% το δεύτερο

Η προβλεπόμενη πορεία του ΑΕΠ κατά το α' εξάμηνο του 2021, και οι συνολικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθούν σύμφωνα με ένα περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό σενάριο από το εκτιμώμενο, σε εξάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή της χώρας

Επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο οργανισμός «έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε» είπε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κύριος στόχος να κρατηθεί «όρθιο» το Σύστημα Υγείας 

Σε μία έφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι υπήρξε χαλάρωση στην εφαρμογή του δεύτερου lockdown, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρισμός δεν επιβάρυνε την πορεία της πανδημίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σταϊκούρα - ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της οικονομίας

Με πίνακες με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε ο κ. Σταϊκούρας σε πρόσφατη επίθεση του κ. Τσακαλώτου και της κ. Αχτσιόγλου που κατηγορούσαν την ΝΔ για την ύφεση της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια.