ΓΔ: 1063.56 -0.08% Τζίρος: 11.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα μπούμε σε εξοπλιστική κούρσα με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συμφωνία με την Γαλλία φέρνει πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Η δέσμευση της Γαλλίας και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτυπώνεται στην στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με την Ελλάδα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να μπει σε εξοπλιστική κούρσα με την Τουρκία. Ωστόσο ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί υποχρέωσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντας της Ελλάδας και υπάρχει ξεκάθαρη στάση της ΕΕ να κινείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Ανέφερε επίσης πως «πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» και συνέχισε: «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αφού η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών - μελών του. Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι συγκεκριμένες επενδύσεις βρίσκονται εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας».

Για το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν και πάλι σκηνές του 2015, τονίζοντας πως τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες με την Ελλάδα να αντιστέκεται και να προστατεύει τα σύνορα της. Κάτι που θα συνεχίσει να κάνει, «με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ««αντιμετωπίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αύριο θα επισκεφθώ τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για το Μεταναστευτικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι «μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον». Ανέφερε επίσης πως «έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών. Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015». 

Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εκφράζοντας την σιγουριά του πως μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν επιβληθεί περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό. Ωστόσο, «οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βορείου Μακεδονίας τάχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «δεν υποστηρίζουμε την Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «έχω μιλήσει για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, δεν την υπερψήφισα, αλλά είχα πει πως είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ως εκ τούτου θα τη σεβαστώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NATO: Θετική εξέλιξη αποτελεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μεταξύ συμμάχων» είναι «πάντα καλοδεχούμενη», ενώ τόνισε ότι τα κράτη της Ευρώπης θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Belharra - Naval Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βlocks κύτους για γαλλικές φρεγάτες κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων, Γιώργος Κόρος, αναφέρει ότι το έργο που έχουν αναλάβει, αποτελεί σημαντικό τμήμα του όλου προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, που αναμένεται να αυξηθεί.
Gowind-Korvetta-Naval-Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Naval Group και Σκαραμαγκάς συνεργάζονται για τις κορβέτες του Ναυτικού

Η προσφορά της Naval Group για το πρόγραμμα των κορβετών προσφέρει ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης και περιλαμβάνει σχέδιο συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας με 30% της αξίας του προγράμματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας να ασκεί τη μεσογειακή της πολιτική έναντι της Τουρκίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα σύμφωνα με τη Γαλλία

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρέσβης η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.