ΓΔ: 1009.59 0.56% Τζίρος: 19.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:28:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyvernisi, Oikonomou
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο γενικού lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία θα τύχει διακομματικής στήριξης στο Κοινοβούλιο.

«Σ' ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πολλαπλές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναβαθμίσει στρατηγικά την Ελλάδα και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ευημερίας για τους πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το κύρος του έχει κατορθώσει να ανατρέψει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας και αναξιοπιστίας που επικρατούσε στο παρελθόν. Καρπός αυτής της δουλειάς, καρπός της διεθνούς πολιτικής μας είναι η συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας την οποία υπογράψαμε με τη Γαλλία», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Και πρόσθεσε: «η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων εξαρτάται άλλωστε απ' τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα ιστορικής σημασίας βήμα, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Ευρώπη γενικότερα, στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Σημαντική εθνική παρακαταθήκη η Συμφωνία, περιμένουμε διακομματική στήριξη στη συζήτηση στη Βουλή

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη, στη συζήτηση δηλαδή για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε -όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- μια διακομματική στήριξη της Συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε εξαιρετικό κλίμα όπως άλλωστε αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε την προηγούμενη περίοδο

Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου θέλησε να πει δυο λόγια για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία». Τόνισε πως «Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού κυρίως συντηρεί μία κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα. Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε κι όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα δίνουμε λύσεις που αποδίδουν.

Κατορθώσαμε σε συνεργασία με την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε όμως σ' αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα. Την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής». Όπως είπε θέλησε με την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο».

Υπενθύμισε ακόμη ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Και σημείωσε ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά την παρέλευση έξι μηνών από την πρώτη αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις εμβολίων.

Οι νόμοι, οι συμπεριφορές και το θράσος συμμοριών δεν υπάρχει περίπτωση να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και πως απαντά στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανέχεται φασιστικές συμπεριφορές. Ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι συμπεριφορές βίας αντιμετωπίζονται όπως ορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία και το Κράτος Δικαίου, πολύ περισσότερο όταν αφορούν εφήβους και παιδιά. Ανέφερε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές, η αστυνομία βρήκε πιστόλια, ρόπαλα κλπ και ότι ο εισαγγελέας έχει ενεργοποιηθεί ενώ γίνεται έρευνα και στους ενήλικες.

«Δεν ξέρω αν αυτή η αντίδραση εκλαμβάνεται ως ανοχή. Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή ούτε με λόγια ούτε με έργα σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές. Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα δικαίωμα στον οποιονδήποτε να δηλητηριάζει τα μυαλά των νέων παιδιών, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος και οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή κάθε φορά που παρατηρούνται αυτά τα ζητήματα και αυτό κάνει η κυβέρνηση», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Οι νόμοι, οι συμπεριφορές και το θράσος συμμοριών δεν υπάρχει περίπτωση να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας. Δεν το προσεγγίζουμε με λογική αποστάσεων και υποδεκάμετρου. Αν κάποιοι χρειάζονται υποδεκάμετρο για να στοιχηθούν απέναντι στα αυτονόητα, αυτό είναι δικό τους θέμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τι σημαίνει η φράση του «καμία ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές οποιουδήποτε χρώματος», ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όταν κάποιος πετάει μόλοτοφ και καίει έναν άνθρωπο, είτε έχει σουγιά και νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει την τρέλα ή την παράνοιά του, αυτά συνιστούν εγκληματική πράξη στελεχών συμμοριών πέρα από το αξιακό σύστημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων. Πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονται τον 21ο αιώνα σε όλα τα πολιτισμένα κράτη με τα εργαλεία που δίνει ο νόμος.

«Έχουμε αποδείξει πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτό. Είμαστε απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες όπως της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η οποία χαρακτηρίστηκε εγκληματική με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά. Της Χρυσής Αυγής της οποίας η δίκη ολοκληρώθηκε με καταδίκη από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη επί των ημερών και τη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε φασιστική συμπεριφορά, είτε κανείς φοράει κουκούλες, είτε έχει ξυρισμένα κεφάλια. Για εμάς είναι πολύ καθαρό αυτό. Είναι επικίνδυνο, η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων σε άλλα ζητήματα, να οδηγεί κόμματα της αντιπολίτευσης να καλλιεργούν περίεργους συνειρμούς στην κοινωνία που μπορεί να δηλητηριάζουν το μυαλό κάποιων ανθρώπων. Ό,τι πετύχαμε στέλνοντας στο περιθώριο μορφώματα ακραία πρέπει να το διαφυλάξουμε. Δεν μετράμε τις αποστάσεις με υποδεκάμετρο. Δεν είναι θέμα αποστάσεων. Είναι θέμα αντίληψης, νοοτροπίας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αν θα είναι επ’ αόριστο ή για 5 χρόνια, είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη για πενταετή επέκταση. «Πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε. Με αφορμή φράση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε στο Λούβρο περί διαφορών με την Τουρκία με σημαντικότερη αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν έχουμε απομακρυνθεί από την θέση ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας.

«Πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα διαφορών με την Τουρκία τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε εκατοστό από αυτή τη θεώρηση», απάντησε.

Ερωτηθείς αν η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην ελληνογαλλική συμφωνία καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως από την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου προκύπτει η απάντηση. «Η συμφωνία είναι τεράστια εθνική επιτυχία και στρατηγική αναβάθμιση για τη χώρα μας. Περιγράφει αναλυτικά και στην ουσία και συμβολικά, αυτό που πέτυχε η χώρα. Αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα και μπορεί να είναι υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με τη σημασία που έχει αυτή για τη γεωστρατηγική της δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και στα σύνορά της», τόνισε.

Τέλος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει απαγόρευση των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και μέτρων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις. «Θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε θρησκευτικές λειτουργίες με πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρσι, φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Δυο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα επειδή έχουν νοσήσει. Θέλουμε προφανώς να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι δεν είναι φέτος όπως πέρσι, εξαιτίας του εμβολιασμού. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των δραστηριοτήτων. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Αυτό είναι απολύτως καθαρό», απάντησε.

Από την πρώτη στιγμή του σεισμού η κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό

Όσον αφορά τον σεισμό στην Κρήτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή του σεισμού η κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες αφού η σεισμική δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε τη συνολική δέσμη μέτρων όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στους πυρόπληκτους της Εύβοιας και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός κρατικής αρωγής ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περίπου 80 μηχανικοί βρίσκονται εκεί, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια.

Έως το τέλος της χθεσινής μέρας είχαν γίνει αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε, ιδίως, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις. Παράλληλα, για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των κατοίκων προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στους Δήμους της περιοχής», είπε ο κ. Οικονόμου.

Συνεχίζοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου είπε πως «Με την πρόοδο του κυβερνητικού έργου έρχονται στην επιφάνεια πολιτικές που ανοίγουν νέους ορίζοντες και παράγουν λύσεις για τους πολίτες. Η κυβέρνηση μας δεν σκέφτεται απλώς μόνο νέα πράγματα, αλλά και τα πραγματοποιεί κιόλας».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, επεσήμανε πως «από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Για το σκοπό αυτό, διασφαλίζονται περισσότερες από 100 πρόσθετες πλήρως στελεχωμένες περιπολίες με τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής και ιδιαίτερα από τις 12 τη νύχτα έως στις 6 το πρωί που είναι αυξημένος ο κίνδυνος της εγκληματικότητας. Για τον ίδιο λόγο 1.026 γυναίκες και άνδρες της Αστυνομίας που τώρα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ή είναι δόκιμοι αστυνομικοί πηγαίνουν όλοι στην δύναμη της Αττικής».

Επίσης αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες από την εφαρμογή MyHealth. Τόνισε ότι «μέσω της εφαρμογής MyHealth οι πολίτες μπορούν από χθες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους που φτάνει πλέον μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ μέχρι χθες η δυνατότητα αυτή έφτανε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Θα μπορούν λοιπόν με αυτό τον τρόπο να έχουν άμεσα στο κινητό τους μια πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού τους».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου μίλησε για το νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια ανηλίκων και ΑμεΑ. Όπως είπε: «Σήμερα συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια των ανηλίκων και των ανηλίκων ΑμεΑ. Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ορίζεται με σαφήνεια τί είναι παιδική κακοποίηση, λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης και θεσπίζεται η υποχρέωση των Φορέων (3.000 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο εργασίας και παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά) να γνωστοποιούν χωρίς χρονοτριβή στις αρμόδιες Αρχές κάθε περιστατικό που περιέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψή τους και συνιστά βία κατά των ανηλίκων. 

Καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των παιδιών σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο με τη βοήθεια ειδικών σταθμισμένων εργαλείων. Η παρακολούθηση διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τους γονείς για τα αποτελέσματα, να τους συμβουλεύει και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων 

Συστήνεται το Πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» που απευθύνεται σε εφήβους και εφήβους με αναπηρία, δεκαπέντε ετών και άνω, που σήμερα ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Το πρόγραμμα θα προκηρύσσεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και προβλέπει μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού. Προβλέπει παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Προβλέπει υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Διευρύνονται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων, καθώς επίσης και η επιτρεπόμενη διαφορά ηλικίας τους από τα παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να γίνονται ανάδοχοι. Θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας και τόπου διαβίωσής τους. Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αφενός μεν ενισχύει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, και ως απλοί πολίτες και αφετέρου διευκολύνει και τις οικογένειές τους». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η σύγκρουση για τις υποκλοπές, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση μομφής

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης για νόμιμες επισυνδέσεις.