ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Katrinis
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Απροστάτευτα τα νοικοκυριά, χωρίς ρευστότητα οι επιχειρήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 234 εκατ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι αυτό καταρτίζεται σε περιβάλλον έντονης οικονομικής και κοινωνικής επισφάλειας και τόνισε ότι ο πραγματικά δύσκολος προϋπολογισμός θα κατατεθεί του χρόνου με περιεχόμενο που θα εξαρτηθεί από τους κανόνες που θα διέπουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «το σχέδιο της κυβέρνησης δεν κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση που θα συμπεριλαμβάνει όλη την κοινωνία. Οι δε, υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις θα υποχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα από τη στιγμή που θα γίνει ορατή σε όλους η ενεργειακή κρίση αλλά και η ακρίβεια.» 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και «σε κάποιες ενοχλητικές αλήθειες για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού καθώς:

  1. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και ανάλυση μοντέλου για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, παρά μόνο ένα ευχολόγιο ότι θα έχει υποχωρήσει έως το τέλος του χρόνου.
  2. Συνεχίζεται η κοινωνική ανισότητα στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, που πλήττουν τους φτωχότερους.
  3. Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2021 πέρυσι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 26,2 δις, φέτος 28,4 δις. 
  4. Προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% την ώρα που η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.  
  5. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στην εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 243 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι: «η κυβέρνηση επιμένει ότι μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, την ίδια στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν έχει ως αποτέλεσμα ούτε μια ρύθμιση και τα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2 δε συνέβαλαν στη ρύθμιση δανείων

Η κατάσταση είναι δυσοίωνη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να αποπληρώνουν τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας ότι: «θα μιλάμε για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Λάθος ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ αν δεν υπερψηφίσουν τον αναπτυξιακό

«Ο αναπτυξιακός νόμος ευνοεί εξαιρετικά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, με μεγάλες επιχορηγήσεις και με πολύ περισσότερα μετρητά από ότι προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ », ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Παθητική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των τιμών, αλλά δεν προχωρά και σε ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Αναλαμβάνουμε τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ «ο προϋπολογισμός του 2022 αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες για τη χώρα, σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα "για ποιους και με ποιους"».