ΓΔ: 1983.88 -0.73% Τζίρος: 67.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:43:35
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ενέργεια, άμυνα και Αν. Μεσόγειος τα θέματα που συζήτησαν Μητσοτάκης - αλ Σίσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ, όπως προαναφέρθηκε έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Επισημάνθηκε δε πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο, που, όπως ειπώθηκε, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.

Από ελληνικής πλευράς στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εφαρμογή της νομιμότητας στα πανεπιστήμια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Χτυπήματα» στο κυβερνητικό αφήγημα, ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Το «χτύπημα» στο κυβερνητικό αφήγημα, η παρουσία Μητσοτάκη και η απουσία Χριστοδουλίδη από το μνημόσυνο Γλαύκου Κληρίδη, τι είπε ο Φ. Καραβίας για τον ανταγωνισμό στις τράπεζες και οι στόχοι της Ελλάδας για την P-TEC.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στους Αιγύπτιους για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ-Σίσι και τον λαό της Αιγύπτου για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου για τον πολιτισμό και τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Με έργα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις μπαίνουμε στον Νοέμβριο

Ο πρωθυπουργός, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, αναφέρθηκε στη νόσησή του από Covid με ήπια συμπτώματα, στην αναβάθμιση του Πενταγώνου, τη νέα Κιβωτό Εθνικής Μνήμης και στις αυξήσεις μισθών των στρατιωτικών.