ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ενέργεια, άμυνα και Αν. Μεσόγειος τα θέματα που συζήτησαν Μητσοτάκης - αλ Σίσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ, όπως προαναφέρθηκε έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Επισημάνθηκε δε πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο, που, όπως ειπώθηκε, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.

Από ελληνικής πλευράς στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εφαρμογή της νομιμότητας στα πανεπιστήμια.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης απαντά αύριο σε ερώτηση Ανδρουλάκη για ενεργειακή ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή, αύριο στις 9:30 πμ, σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια, με έμφαση στην ακρίβεια και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Έβρο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο τον Έβρο, με στάσεις σε συνοριακό σταθμό, περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, εγκαταστάσεις τεχνολογίας και το εργοτάξιο της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης ή χάος δεν ισχύει, μόνο οι ολιγάρχες χάνουν

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη στο Kontra, αμφισβήτησε τις «κατακτήσεις» που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει πολιτική αλλαγή. Άσκησε έντονη κριτική για τις δηλώσεις Θεοχάρη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.