ΓΔ: 879.03 -0.02% Τζίρος: 13.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κατρίνης: Κυβέρνηση και τράπεζες αποκλείουν από τη ρευστότητα τις ΜμΕ

«Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια που επιτρέπουν μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών για τον αποκλεισμό από τη ρευστότητα της συντριπτικής πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέδειξε με την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως τόνισε ο κ Κατρίνης, οι τράπεζες έως τώρα έχουν αντλήσει περισσότερα από 46 δισ. κεφάλαια από το ευρωσύστημα με αρνητικό επιτόκιο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι καταθέσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 κατά 30 δισ. Παρόλα αυτά οι πιστώσεις τους προς τις επιχειρήσεις συνολικά, είναι κάτι λιγότερο από 8 δισ. «Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια που επιτρέπουν μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων έχουν λάβει οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πιστοποιεί και η Τράπεζα της Ελλάδος».

«Αντιλαμβανόμαστε  λοιπόν, συνέχισε ο κ Κατρίνης, ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, έχουν επικίνδυνα διαρραγεί, με προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης και των ίδιων των τραπεζών». «Για την κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δηλώσεις και του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, οι επιλογές τους μόνο τυχαίες δεν είναι. Είναι καθαρές επιλογές που υπηρετούν κατ΄ αποκλειστικότητα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματίες , δηλαδή το 1% της οικονομίας, με τις τράπεζες να καλύπτονται πίσω από αυτή την πολιτική».

Και συνέχισε ως εξής: «Οδηγούν στην υπερ-συγκέντρωση και στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα δάνεια των τραπεζών, ούτε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη  μείωση των ‘’κόκκινων δανείων’’ στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω του ‘’Ηρακλή’’ (με ορατό τον κίνδυνο να προεγγραφεί στο δημόσιο χρέος το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων 23 δις ευρώ), δεν μας εξηγεί γιατί αυτό δεν οδηγεί τις τράπεζες στην αύξηση των χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρωτοφανή αδράνεια, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει το ρόλο του θεατή,  ενώ στηλίτευσε την απροθυμία των τραπεζών να φτιάξουν χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητά τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή επικράτηση Ν. Ανδρουλάκη, στη δεύτερη θέση ο Γ. Παπανδρέου

Στο 69% των εκλογικών τμημάτων ο Ν. Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος με 37,45%, δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου με 27,7%, και ακολουθούν Α. Λοβερδος με 25,5%, Χ. Κατρανίδης με 3,3%, Π. Χρηστιδης με 3,23% και Π. Γερουλάνος με 2,7%.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό προβάδισμα Ν. Ανδρουλάκη, μάχη Παπανδρέου - Λοβέρδου για τη δεύτερη θέση

Στο 60% των εκλογικών τμημάτων ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 39,04%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 26,25%, τρίτος ο Α. Λοβέρδος με 24,83%, και έπονται οι Χ. Καστανίδης με 3,72%, Π. Χρηστίδης με 3,34% και Π. Γερουλάνος με 2,57%.
Κίνημα Αλλαγής, ΚΙΝΑΛ, Business Daily
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου, ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος. Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17ρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004. Έως τις 19:00 η ψηφορορία.