ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
axtsioglou, bouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση μένει παρατηρητής της έλλειψης ρευστότητας

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το 2020 η ρευστότητα των τραπεζών αυξήθηκε περισσότερο από 40 δισ., όμως διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία μόλις 5 δισ. Εξ αυτών μόνο τα 2,5 σε περίπου 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Οι τράπεζες έχουν λάβει μία πρωτοφανή ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, την οποία δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Ακόμα και όταν ένα μέρος της ρευστότητας μεταβιβάζεται στην πραγματική οικονομία αυτό γίνεται ανισομερώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και ουσιαστικά έχουμε αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το 2020 η ρευστότητα των τραπεζών αυξήθηκε περισσότερο από 40 δισ., όμως διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία μόλις 5 δισ. Εξ αυτών μόνο τα 2,5 σε περίπου 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόλις το 4% του επιχειρηματικού συνόλου φαίνεται να δανειοδοτήθηκε αυτή την περίοδο». Επίσης, «το 2021 τα πράγματα χειροτερεύουν, στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο μείωση κατά 40% των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Οι ροές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2021, οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν τοποθετήσει στην ΤτΕ 32 δισ. από την πλεονάζουσα ρευστότητα των 40 δισ.», ενώ «στο 8μηνο του 2020 και του 2021 η αναλογία δανείων είναι 1 προς 4 εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με τις μεγάλες» και «τα επιτόκια επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων είναι υπερδιπλάσια και των στεγαστικών σχεδόν διπλάσια, του ευρωζωνικού μέσου όρου».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε ως παρατηρητής του προβλήματος» και «δεν είπε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση», εκτός αν θέλει «με αυτόν τον τρόπο να αποσείσει την πολιτική ευθύνη που τον βαραίνει για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Δήλωσε, επίσης, ότι «ο κ. Στουρνάρας είναι αδικαιολογήτως απών. Η απουσία του από μία τόσο κρίσιμη συζήτηση δεν τιμά ούτε το κοινοβούλιο ούτε τον ίδιο και είναι προσβλητική για τους βουλευτές».

Για τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τραπεζών σημείωσε ότι «διαπιστώνουν το πρόβλημα, αλλά δεν λένε αν προτίθενται να κάνουν κάτι», ενώ «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μεγάλη πίεση, στα όρια της επιβίωσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας». Η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, την «καθαρή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών για το αν όντως τίθεται από τη Eurostat θέμα εγγραφής των εγγυήσεων -περίπου 23 δισ. που έχουν δοθεί στις συστημικές τράπεζες για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων- στο δημόσιο χρέος και πώς απαντάει η κυβέρνηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία νάρκη, θα έχουμε τρομερά προβλήματα και φοβερούς κλυδωνισμούς για το δημόσιο χρέος και τη χρηματοοικονομική εμπιστοσύνη της χώρας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην εφημερίδα Αυγή

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το πρόγραμμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και προβλέπει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφη Αχτσιόγλου: Κυβέρνηση αδιόρθωτη, καταντά πλέον επικίνδυνη

Σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια ανάπτυξη που οικοδομείται στα συντρίμμια της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Alexis Tsipras, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και νέος υπουργός Υγείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό. «Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός», σημείωσε.