ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Εμπλοκές με τα δάνεια για ΕΣΠΑ σε μικρές επιχειρήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε στη Βουλή πως ενθαρρύνει τα τραπεζικά ιδρύματα να χρηματοδοτούν τα εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο προγράμματα και ανέφερε πως θα εάν χρειαστεί θα σχεδιαστούν περαιτέρω εργαλεία μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας.

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τη μη παροχή δανείων από τράπεζες σε μικρές επιχειρήσεις, για την υλοποίηση σχεδίων που έχουν την έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ειδική συνάντηση με τις τράπεζες για το θέμα διευκρινίζοντας ότι, θεσμικά, διά νόμου επιβολή δεν υπάρχει.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδ. Κωσνταντινόπουλου, με τίτλο "Αδιέξοδο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες από την άρνηση δανειοδότησης των τραπεζών και την σημαντική αύξηση του κόστους των επενδύσεων από τις σοβαρές ανατιμήσεις του εξοπλισμού και των πρώτων υλών", ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στην ουσία, δεν είναι δάνειο, αλλά προεξόφληση πραγματικής δαπάνης που θα την πάρει ούτως ή άλλως από το κράτος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενθαρρύνει απολύτως τα τραπεζικά ιδρύματα να χρηματοδοτούν τα εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο προγράμματα. Εάν χρειαστεί, κατέληξε, θα σχεδιάσουμε ένα περαιτέρω εργαλείο, μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, ειδικά προσανατολισμένο σε αυτόν τον σκοπό. Σημείωσε πως «ο πρόεδρος τη ΓΣΕΒΕΕ, ο κύριος Καββαθάς, έθεσε ως στόχο εθνικό να πετύχουμε σε ένα χρόνο τις 40.000 επιχειρήσεις που σήμερα θεωρούνται δυνάμενες δανεισμού, στις 100.000. Υπενθυμίζω ότι το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 830.000. Όταν λοιπόν ο ίδιος Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναγνωρίζει ότι είναι μεγάλη επιτυχία, αν καταφέρουμε να φτάσουμε στις 100.000 από τις 830.000, καταλαβαίνετε ποια είναι η πραγματική κατάσταση και έχει πολλές ερμηνείες».

Παράλληλα ανέφερε ότι «πράγματι όταν έχεις έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο για να υλοποιήσεις ένα σχέδιο, εκεί είναι αδικαιολόγητη η μη παροχή του δανείου. Γιατί στην ουσία δεν πρόκειται περί δανείου, πρόκειται περί προεξοφλήσεως μίας πραγματικής δαπάνης που θα την πάρεις, ούτως ή άλλως, από το κράτος. Το μόνο που θα μπορούσε η τράπεζα ενδεχομένως να κάνει θα ήταν τμηματική καταβολή του δανείου κατά την εξέλιξη του έργου έτσι ώστε να είναι βεβαία ότι θα πάρει τα λεφτά της και δεν θα τα χάσει.

Και έχετε το λόγο μου ότι για αυτό θα κάνω ειδική συνάντηση με τις τράπεζες γιατί ίσως θα άξιζε τον κόπο με κάποιο τρόπο να τους εξηγήσουμε αυτή την οπτική. Προσέξτε, λέω συνάντηση και να τους εξηγήσουμε γιατί θεσμικός τρόπος δια νόμου να τους το επιβάλουμε αυτό, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο νόμο όμως και τι έχουμε ήδη κάνει. Έχουμε ήδη θεσμοθετήσει αύξηση με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου του ενισχυόμενου κόστους στην κατηγορία δαπάνης του μηχανολογικού εξοπλισμού από 10% που ήταν σε 25%. Δηλαδή ακριβώς επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση κυρίως στα μηχανήματα και στις πρώτες ύλες, τι λέμε; Στο σύνολο του ποσού, το ποσό που θα πάρεις είναι το ίδιο αλλά αυτό που δικαιολογούσες για εξοπλισμό ή αυτό που δικαιολογούσες για υλικά αντί να σε μπλοκάρει η επιτροπή και να σου λέει: «μα το πλάνο σας έλεγε τόσο τοις εκατό εξοπλισμός, γιατί είναι 10% παραπάνω;», αυτό να γίνεται δεκτό.

Και δεν σας κρύβω ότι στο προτεινόμενό μας νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις προτείνουμε και άρθρα που αυξάνουμε έτι περαιτέρω αυτό για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις που τώρα κάνουν την επένδυσή τους ώστε να μην μπλοκάρει η επένδυση από την -εγώ θέλω να ευχηθώ και να εκτιμήσω- συγκυριακή αύξηση όλων αυτών των τιμών ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν, δηλαδή να επανέλθουν οι τιμές στα πρότερα επίπεδα ώστε να ταιριάζουν πάλι στο προηγούμενό τους επενδυτικό πλάνο».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος παρότρυνε τον υπουργό να στείλει το αίτημα των μικρών επιχειρήσεων στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών διότι η μη δανειοδότηση εγγυημένων προγραμμάτων είναι σαν να λέει η τράπεζα ότι «δεν με ενδιαφέρει να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι». Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση παραγωγού της Αρκαδίας που έλαβε έγκριση για τυροκομείο αλλά δεν πήρε δάνειο , είπε ότι η ΕΕΤ πρέπει να μάθει για την περίπτωση αυτή, και πρότεινε, η τράπεζα που τελικά θα τη χρηματοδοτήσει, να γίνει γνωστή ως «καλό παράδειγμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Θα χάσουν λεφτά όσες τράπεζες δεν δανείζουν

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών που είναι εκτός του πνεύματος που θα έπρεπε να έχουν οι τράπεζες αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Νέα προοπτική στις επιχειρήσεις με τον Αναπτυξιακό Νόμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρει ότι τα 13 εμβληματικά καθεστώτα που περιέχει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν σύγχρονες μορφές επενδύσεων.