ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Katrinis
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας ο εμπορικός κόσμος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη «ζοφερή» πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος.

«Κανένα μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και πάλι από την έξαρση της πανδημίας δεν ανακοίνωσε δυστυχώς η κυβέρνηση, ενώ ο κόσμος της αγοράς βρίσκεται δικαιολογημένα σε αναβρασμό», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το 2020, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο στήριξης της αγοράς ή αναστολής των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη «ζοφερή» πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος, στην αύξηση των χρεών στον ΕΦΚΑ, στα επιπλέον 3,75 δισ. απλήρωτους φόρους το 1ο εννεάμηνο του 2021 και στις φορολογικές υποχρεώσεις του προσεχούς τετραμήνου οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε: «Ενώ η πτώση τζίρου στην αγορά είναι εμφανής μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων σε εστίαση, λιανεμπόριο, πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.α. ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει:

  • Στο αν θα δώσει παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (παλαιότεροι κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών, χρέη πανδημίας, φορολογικές & ασφαλιστικές υποχρεώσεις),
  • αν θα στηρίξει τον εμπορικό κόσμο με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, διεύρυνση παγίων δαπανών, αναστολές συμβάσεων),
  • ή αν θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως πρότεινε η ΤτΕ.

Για την εκκωφαντική αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν έχει αποδώσει ούτε μία ρύθμιση εδώ και 5,5 μήνες, ενώ ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, ο κ. Σταϊκούρας δεν ανέφερε και πάλι το παραμικρό, περιοριζόμενος αορίστως, στις «χιλιάδες ρυθμίσεις» που έχουν κάνει οι τράπεζες από το 2019».

«Επιπλέον, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα για τη μη εκταμίευση της 1ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης 1,718 δισ. τον Οκτώβριο, παρότι η γρήγορη εκταμίευση αυτών των πόρων αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον κ. Σταϊκούρα να εμμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σε μια άκρως ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας τις δύσκολες ερωτήσεις, που θα συνεπάγονταν και συγκεκριμένες λύσεις από την πλευρά του», είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία με ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε αμήχανος να πείσει για τη σημασία της συμφωνίας, πως προσχώρησε στη ρητορική του κ. Βελόπουλου αμφισβητώντας το διαχρονικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ.