ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kiriakos mitsotakis, kyvernisi, prothipourgos
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Μητσοτάκης σε F.T.: Εφικτή η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Αναφερόμενος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν απαραίτητη, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη απειλητική στάση της Τουρκίας.

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους «Financial Times»

«Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον μας. Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει προς όφελός μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις για ενίσχυση των επενδύσεων. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι «η συμφωνία θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης». Αλλά πρόσθεσε ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν είναι ανησυχητικό και ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. «Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση – είμαστε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». 

Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα είναι εάν οι τροποποιημένοι κανόνες δαπανών της ΕΕ θα μπορούσαν να επαναταξινομήσουν ορισμένα είδη κρατικών δαπανών ως επενδύσεις που ωφελούν ολόκληρη την ΕΕ. Ο Μητσοτάκης πρότεινε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες αλλά και γι’ αυτές που σχετίζονται με τη μεταναστευτική κρίση.

Όπως σημειώνουν οι «F.T.» οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ φέτος, το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών για την απειλή που θέτει η Τουρκία για την ασφάλειά της. Μάλιστα ο κ.  Μητσοτάκης έχει δεχτεί πυρά από την αντιπολίτευση για το αυτήν την αύξηση, καθώς «προσθέτει» περίπου 10 δισ. ευρώ στο υψηλό χρέος της Ελλάδας. 

«Δεν ήμουν πολύ πρόθυμος να δαπανήσω περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι η η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας προέρχεται από την Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. «Εάν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας. Έτσι χρειαζόμαστε μια διαφορετική εγγύηση ασφάλειας και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να μας προσφέρει αυτήν την εγγύηση ασφάλειας», πρόσθεσε. 

Μιλώντας για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία σημείωσε ότι «αυτή η συμμαχία είναι πιθανώς το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ομάδα πρόθυμων χωρών που, στο πλαίσιο της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, θα περιλάμβαναν επίσης μια πολύ ισχυρότερη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε επίπεδο ΕΕ». 

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει «επιθετική αποτροπή» κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές απειλές της κατά της Ουκρανίας ή κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει την ουκρανική ασφάλεια, αλλά πρέπει να «διερευνήσει επιλογές» για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό το φως της ανανεωμένης συσσώρευσης στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, οι απειλές μας πρέπει να είναι αξιόπιστες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές ηλ. ενέργειας»

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Φόρουμ Δελφών τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι οι τιμές της ενέργειας. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων».
kiriakos mitsotakis, kyvernisi, prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανία και ενέργεια στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Αύριο θα συζητηθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της ενέργειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα αντιδράσουμε συντονισμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

«Επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε σε συνεννόηση με τους Ευρωατλαντικούς Συμμάχους μας, σε περίπτωση που υπάρξει εισβολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής ο πρωθυπουργός

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική, κάτι που δρομολογείται ήδη μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς

O πρωθυπουργός συμμετείχε στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης, παρουσιάζοντας το τρίπτυχο της αποτελεσματικής διαχείρισης της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.