ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Kyriakos Mitsotakis, Vladimir Putin, Ellada, Greece, Rossia, Russia
Φωτό: ΑΠΕ

Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Eφ' όλης της ύλης τετ α τετ αναμένεται να έχουν σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019.

Σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία τόσο από γεωπολιτικής, όσο και από ενεργειακής σκοπιάς, οι συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψουν όλο το φάσμα της Έλληνο - ρωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος - Ρωσίας. Επιπλέον θα θέσουν επί τάπητος ζητήματα των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και εν προκειμένω τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την τροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο κυρίως μενού του τετ α τετ των δύο ανδρών. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως η Ρωσία, εκτός από μία χώρα, που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο και η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό το νόημα είχε και η τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν, εξάλλου, πως το Κρεμλίνο διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις . Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως το σημερινό τετ α τετ έπεται της συνάντησης, που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο ομόλογο του, Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Ιανουαρίου. Τότε είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και της επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.

Προ ολίγων ημερών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, οι οποίοι και συμπροεδρεύουν στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή συναντήθηκαν στη Μόσχα και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.α.

Υπενθυμίζεται πως ελέω της πανδημίας η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου του 2021 συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είχε ακυρωθεί. Οι δύο άνδρες είχαν, εξάλλου, συναντηθεί το 2016 στην Αθήνα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Vladimir Putin, Ellada, Greece, Rossia, Russia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η σημερινή συνάντηση ενισχύει τις σχέσεις Eλλάδας-Ρωσίας

Ο κ. Πούτιν ανέφερε πως το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%, ενώ οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένει την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Ταγαρά: Μεγάλη απώλεια, σημαντική παρακαταθήκη η δουλειά του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Νίκο Ταγαρά, τονίζοντας την ακεραιότητά του στη δημόσια ζωή και την αφοσίωσή του στον Χωροταξικό Σχεδιασμό, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός πυλώνας κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης

Η Λίνα Μενδώνη, από την Κρήτη, τόνισε ότι ο Πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο εργαλείο συνοχής, αλλά και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Επίτροπο Τζέσικα Ρόζγουολ στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για την ανθεκτικότητα των υδάτων, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη στρατηγική πρόληψης πυρκαγιών με έμφαση σε καινοτόμες λύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να πρωτοπορήσει υπεύθυνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φεστιβάλ «Panathenea 2026», αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και ανακοίνωσε τη συνεργασία με την ElevenLabs για την ενσωμάτωση φωνητικών AI chatbot στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Gov.gr.