ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Belharra - Naval Group
Πηγή: Naval Group

Στην Επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για Belharra και Rafale

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».

Την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να περάσουν προς έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, που έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση οι δύο πολυαναμενόμενες συμβάσεις για την προμήθεια των έξι επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale και των τριών φρεγατών Belharra.

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».

Το μεν πρόγραμμα για την αγορά συνολικά 24 Rafale της Dassault θα φτάσει σε κόστος περίπου τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα για τις τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra της Naval Group αναμένεται να φτάσει τα 3,05 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα δύο «ιλιγγιώδη» για τα δεδομένα της χώρας, προγράμματα, δυστυχώς όπως όλα δείχνουν δεν επιφυλάσσουν συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Από την πλευρά της, η Dassault έχει αποκλείσει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα των Rafale, ενώ από την πλευρά της η Naval Group είναι περισσότερο ανοιχτή στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα των Belharra, καθώς έχει κάνει ήδη επαφές με ελληνικές εταιρείες. Το πόσο μεγάλη θα είναι ή όχι η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) σε αυτό, μένει να το μάθουμε την Τρίτη.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, διά του γενικού διευθυντή της Αντιναύαρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και έχει ασκήσει έντονες πιέσεις, ώστε να δοθεί υποκατασκευαστικό έργο από τα εν λόγω προγράμματα στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Πάντως η όλη εξέλιξη με τα εξοπλιστικά προγράμματα και με τις διαπραγματεύσεις έχει φέρει έντονα στο προσκήνιο την πρόταση που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) για τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του κλάδου. Μια πρόταση που αναμένεται να φτάσει και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η «ναυμαχία» των φρεγατών με έπαθλο ύψους 5 δισ. ευρώ

Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία οι κυριότεροι διεκδικητές. Εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών. Πληροφορίες για επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.