ΓΔ: 2160.62 -1.05% Τζίρος: 23.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:42
Belharra - Naval Group
Πηγή: Naval Group

Στην Επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για Belharra και Rafale

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».

Την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να περάσουν προς έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, που έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση οι δύο πολυαναμενόμενες συμβάσεις για την προμήθεια των έξι επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale και των τριών φρεγατών Belharra.

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».

Το μεν πρόγραμμα για την αγορά συνολικά 24 Rafale της Dassault θα φτάσει σε κόστος περίπου τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα για τις τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra της Naval Group αναμένεται να φτάσει τα 3,05 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα δύο «ιλιγγιώδη» για τα δεδομένα της χώρας, προγράμματα, δυστυχώς όπως όλα δείχνουν δεν επιφυλάσσουν συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Από την πλευρά της, η Dassault έχει αποκλείσει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα των Rafale, ενώ από την πλευρά της η Naval Group είναι περισσότερο ανοιχτή στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα των Belharra, καθώς έχει κάνει ήδη επαφές με ελληνικές εταιρείες. Το πόσο μεγάλη θα είναι ή όχι η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) σε αυτό, μένει να το μάθουμε την Τρίτη.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, διά του γενικού διευθυντή της Αντιναύαρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και έχει ασκήσει έντονες πιέσεις, ώστε να δοθεί υποκατασκευαστικό έργο από τα εν λόγω προγράμματα στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Πάντως η όλη εξέλιξη με τα εξοπλιστικά προγράμματα και με τις διαπραγματεύσεις έχει φέρει έντονα στο προσκήνιο την πρόταση που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) για τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του κλάδου. Μια πρόταση που αναμένεται να φτάσει και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση ευρώ προς ευρώ για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Η καθυστέρηση της συμφωνίας για τις φρεγάτες διογκώνει το κόστος, ενώ τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν τεθεί σε αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Επαναξιολόγηση αμυντικών δαπανών σε ορίζοντα 12ετίας.
Το Πολεμικό Ναυτικό συνεργασία με την Intracom Defence
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intracom Defense: Νέα σύμβαση για επικοινωνίες του Πολεμικού Ναυτικού

Η Intracom Defense υπέγραψε σύμβαση με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την προμήθεια σύγχρονων επικοινωνιακών συστημάτων ελληνικής ανάπτυξης στο Πολεμικό Ναυτικό.
Κτίριο Intracom Defense
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

INTRACOM DEFENSE: Σύμβαση με ΠΝ για επικοινωνιακά συστήματα

Η INTRACOM DEFENSE υπέγραψε στις 5 Μαρτίου 2026 σύμβαση με τη ΓΔΑΕΕ για την προμήθεια σύγχρονων επικοινωνιακών συστημάτων, που θα καλύψουν ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, διασφαλίζοντας γρήγορη και ασφαλή μετάδοση φωνής και δεδομένων.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σοβαρότητα στην κρίση, στήριξη αν χρειαστεί

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κ. Χατζηδάκης, τονίζει πως η κρίση στον Κόλπο προκαλεί ανησυχία αλλά όχι πανικό. Η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προληπτικά, ελέγχοντας αποθέματα και τιμές, διαβεβαιώνοντας για επάρκεια και αυστηρούς ελέγχους.
Αλέξης Τσίπρας Ιθάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κόκκινη γραμμή η χρήση στρατιωτικών βάσεων που απειλούν τη χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κοζάνη για το βιβλίο του «Ιθάκη», άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τη γεωπολιτική αστάθεια και υπογράμμισε τη σημασία της δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Η Ελλάδα απόλυτα έτοιμη σε άμυνα, διπλωματία, οικονομία

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, τονίζοντας πως η ασφάλεια της Κύπρου παραμένει σταθερή εθνική προτεραιότητα.