ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Β. Κικίλιας: Θα υπάρξει οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Οι νέοι Διοικητές θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας επεσήμανε ο κ. Κικίλιας. Παράλληλα, επανέλαβε για άλλη μια φορά τη μείωση τιμών στα φάρμακα.

Για την κατάσταση στην Υγεία μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας λέγοντας πως «κληρονομήσαμε μια διαλυμένη κατάσταση στην Υγεία. Το καλοκαίρι αναγκάστηκαν ΓΓ Υπουργείων να ψάχνουν ιατρούς με μπλοκάκι για να καλυφθούν κενά, ιδίως στα νησιά»

Όπως επεσήμανε μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1 «ο ένας τρόπος είναι αυτό να το αντιμετωπίσεις με "μπαλώματα" και ο άλλος να καταρτίσεις ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει τις ανάγκες ανά την επικράτεια, πότε θα συνταξιοδοτηθεί ένας γιατρός και θα δημιουργηθεί κενό, τι απαιτείται ώστε να πάρουν τις άδειες τους και οι γιατροί σε περιοχές της παραμεθορίου, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Εμείς αυτό το δεύτερο κάνουμε, καταγράφοντας όσα ισχύουν σε όλη την χώρα».

Απαντώντας στα ερωτήματα, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την πολύπλευρη στήριξη των ιατρών που διορίζονται σε ιατρεία της "άγονης γραμμής", ώστε να αποφύγουμε τα φαινόμενα εγκατάλειψης της θέσης τους μετά από λίγους μήνες, προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης, πέραν του μισθού τους, σε ότι αφορά την στέγαση, την σίτιση τους και τυχόν άλλους τομείς που μπορεί να βοηθηθούν εκείνοι και οι οικογένειες τους», αναφέροντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.
Εντατικοί έλεγχοι στους νέου Διοικητές

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, «η αντιμετώπιση της Υγείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ή εκ περιτροπής. Οι απερχόμενοι διοικητές των νοσοκομείων, που ο κ. Πολάκης είχε διορίσει, μας έχουν ενημερώσει για την κατάσταση στο ΕΣΥ, μεταξύ άλλων, με αύξηση των ράντζων, με χειρότερες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς και αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το Κράτος και θα ελέγχονται κάθε τρεις μήνες για την απόδοση τους σε σχέση με την λειτουργία του νοσοκομείου τους, την ενημέρωση των ασθενών και των συνοδών τους, το ενδιαφέρον για τις ευάλωτες ομάδες και την στήριξη του προσωπικού του θεραπευτηρίου τους, που δίνει καθημερινά μεγάλη μάχη, ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Όπως ανέφερε, εάν κατά τους τρίμηνους ελέγχους δεν προκύπτει ικανοποιητική εκτέλεση καθηκόντων, ο εκάστοτε Διοικητής Νοσοκομείου θα απομακρύνεται απο την θέση του, δίχως να δικαιούται αποζημίωσης.

«Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, επί του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη, αποστρατεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι από το ΕΣΥ, χωρίς να προσλάβουν αντίστοιχο προσωπικό, δεν τήρησαν ούτε τον κανόνα 1 αποχώρηση:1 πρόσληψη, αλλά αντιθέτως επιβάρυναν τους προϋπολογισμούς με έκτακτο προσωπικό κι αναγκαζόμαστε με έκτακτες επιχορηγήσεις να καλύπτουμε τις ανάγκες», είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 2.500 μόνιμων εργαζόμενων στην Υγεία.
Ερωτηθείς αναφορικά με καταγγελίες για έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, αναφέροντας ότι έχουν παραγγελθεί επιπλέον 600.000 εμβόλια σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Ο Αντικαπνιστικός νόμος έχει αγκαλιαστεί

Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, ο Υπ. Υγείας είπε ότι «η πλειονότητα της κοινωνίας, καπνιστές και μη καπνιστές, έχουν αγκαλιάσει και συμφωνούν ότι πρέπει να περιοριστεί το κάπνισμα, όπως άλλωστε και τα κόμματα που στήριξαν τον νόμο στην Βουλή».
«Θα υπάρξει οριζόντια εφαρμογή του νόμου, χωρίς "παραθυράκια", η οποία όχι μόνο θα ατονήσει, αλλά θα ενισχυθεί καθώς αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας", επεσήμανε ο Υπ. Υγείας. Αφού ανέφερε ότι και το βράδυ της Παρασκευής έγινε μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα εστίασης για το κάπνισμα, ο κ. Κικίλιας είπε σχετικά με τις εκατοντάδες κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό 1142, ότι κάτω από το 30% του συνόλου αφορά αναφορές και καταγγελίες», ενώ άλλο ένα 30% ζητά βοήθεια για να διακόψει το κάπνισμα, μέσω των Κέντρων Διακοπής Καπνίσματος στα νοσοκομεία. Ο Υπ. Υγείας είπε ότι η χρέωση για κάθε κλήση στο 1142 είναι συμβολική, απλώς και μόνο για να αποφεύγονται οι φάρσες και οι κακεντρέχειες και τα "καρφώματα" μεταξύ ανταγωνιστών καταστηματαρχών.

Για τις τιμές των φαρμάκων και τα ράντζα

Ο Υπ. Υγείας επεσήμανε ότι θα υπάρξει μείωση μέχρι 7% σε πολλά φάρμακα, τα οποία θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του έτους από τον ΕΟΦ, ενώ με νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα προέβλεπε απόφαση του προκατόχου του, Ανδρέα Ξανθού, δεν επιτρέπεται να υπάρξει αύξηση σε κάποιο φάρμακο μέσα στο 2020.

Ο Υπ. Υγείας αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για την εξάλειψη των φαινομένων, όπως οι καρκινοπαθείς που στήνονταν επί ώρες στην ουρά για να πάρουν τα φάρμακα τους, αλλά και σε στήριξη κατηγοριών ασθενών, όπως αυτή με κυστική ίνωση, που ζητούν κυκλοφορία φαρμάκου και στην Ελλάδα, με τον Δημήτρη Κοντοπίδη μάλιστα να έχει αρνηθεί μεταμόσχευση πνευμόνων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία.

Σε ότι αφορά τα ράντζα και την λειτουργία των νοσοκομείων, ο κ. Κικίλιας είπε «εμείς δομούμε σύστημα που να βοηθά τα κεντρικά νοσοκομεία, με άλλα περιφερειακά που θα απορροφούν "βάρος", κάτι που σε συνδυασμό με την σωστή κατανομή από το ΕΚΑΒ, θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως τα ράντζα».

Μιλώντας στην εκπομπή, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο ανέφερε ότι μόνο στο δικό τους νοσοκομείο, αναγκάστηκαν να βάλουν 130 ασθενείς σε ράντζα στην τελευταία εφημερία, ενώ αναφέρθηκε και σε κλειστές κλινικές που υπάρχουν στο θεραπευτήριο, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3.500 προσλήψεις στην Υγεία προανήγγειλε ο Β. Κικίλιας

«Έχουμε στον άμεσο προγραμματισμό μας 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, 1.500 θέσεις γιατρών, ενώ ήδη επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τις προσλήψεις 700 αγροτικών γιατρών», επεσήμανε ο υπουργός.
Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βραβεύτηκε ο Β. Κικίλιας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ο νυν υπουργός Τουρισμός βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων για τα υγειονονομικά πρωτόκολλα που εφάρμοσε η Ελλάδα εμπνέοντας αίσθημα ασφάλειας κατά της πανδημίας στους επισκέπτες.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ δεν θα κοστίσουν πιο ακριβά στους ασφαλισμένους

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας, κ. Θ. Πλεύρης, τονίζει ότι αναμένεται ένα νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα, ενώ αναφέρεται εκτενώς στο νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.