ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
Φωτό: Dimitris Kapantais / SOOC

Ρεβεγιόν χωρίς rapid test, θα δοθούν δύο self test δωρεάν σε όλους

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του», τονίζει πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσουν με ασφάλεια οι πολίτες τις γιορτές χωρίς να «παγώσει» η οικονομία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συνέχεια. Τόνισε την σημασία των τεστ αναφέροντας πως όλοι, εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουν self test ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού διαγνωστικοί έλεγχοι.

Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για να εισέλθουν σε χώρους διασκέδασης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να προχωρήσουν σε συχνούς ελέγχους ενώ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να υπάρξουν επιπλέον μέτρα όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Απέκλεισε ωστόσο οποιαδήποτε περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

«Στους πολίτες, λοιπόν, απευθυνόμαστε και σήμερα, με ένα σχέδιο δύο φάσεων. Με πρώτο βήμα να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να μας κοστίσουν αργότερα. Και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον επισήμανε «η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως μετά από δυο χρόνια πανδημίας υπάρχει κούραση στους πολίτες και παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο έδινε ελπίδες πως το τέλος θα ήταν πιο κοντά, η νέα έξαρση με την μετάλλαξη Όμικρον έρχεται να το καθυστερήσει, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση.

Τόνισε πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν τώρα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ισχύουν εδώ και καιρό στην Ελλάδα καθώς οι λιγότεροι εμβολιασμοί είχαν διατηρήσει την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, ενώ ανέφερε και την σημασία της τρίτης δόσης που μπορεί να αποκρούσει την βαριά νόσηση που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον. Σημείωσε παράλληλα πως τα κρούσματα στη χώρα καταγράφουν ύφεση 40% σε σχέση με το προηγούμενο κύμα πανδημίας και επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση της νέας παραλλαγής και να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τότε ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

 

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται, ανταποκρίνονται και τους ευχαριστώ για αυτό. Ήδη παραπάνω από 4 εκατομμύρια, 7 στους 10 δικαιούχους, έσπευσαν να κάνουν ή να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση. Και σχεδόν 150.000 συμπολίτες μας άνω των 60, οι πιο ευάλωτοι δηλαδή, έχουν κλείσει ραντεβού τον τελευταίο μήνα ή έκαναν την πρώτη δόση. Και είναι μία απάντηση σε όλους όσοι είχαν αμφισβητήσει την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που τόσο πολύ την έχει ανάγκη. Έτσι, η ομάδα αυτή των άνω των 60 προσεγγίζει πια τα ποσοστά εμβολιασμού της Ευρώπης. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεχιστεί και κάτι το οποίο πρέπει να ενταθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή της να παρέχει ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δρομολογούνται έργα 16 εκατ. ευρώ για άρδευση στη Θεσσαλία

«Η ελληνική γη μπορεί να προσφέρει πολλά, όμως μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα αν καταφέρουμε να την παντρέψουμε με την τεχνολογία και τη τεχνογνωσία», είπε ο πρωθυπουργός