ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ν. Μηταράκης: Έτος σταθμός το 2021 για το Μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει πως ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κλειστές ελεγχόμενες δομές και έχουν περιοριστεί οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Στο μήνυμα του για το νέο έτος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρει πως το 2021 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για το Μεταναστευτικό στη χώρα ενώ κάνει τον απολογισμό της χώρας σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και των έργων υποδομών που έχουν γίνει στη Χίο.

«Αφήνουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Με απώλειες συγγενών και φίλων που προκαλούν θλίψη, με αντικειμενικές δυσκολίες στην καθημερινότητά μας - στις δουλειές και στις οικογένειες μας, με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας που ανταποκρίθηκε. Με την μετάλλαξη "Ο" να εξαπλώνεται ραγδαία, η τήρηση των μέτρων κρίνεται αναγκαία πιο πολύ από ποτέ, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει ο μόνος ασφαλής δρόμος για να τελειώσουμε με τον εφιάλτη της πανδημίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το τίμημα του λαϊκισμού και των fake news να είναι και άλλες αδικοχαμένες ζωές», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης στην ευχετήρια δήλωσή του για την Πρωτοχρονιά του 2022.

Επιπλέον τονίζει: «Το 2021 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για το Μεταναστευτικό. Η σταθερή και διατηρήσιμη μείωση των ροών, η ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, η ολοκλήρωση των πρώτων κλειστών ελεγχόμενων δομών του εθνικού συστήματος υποδοχής, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης είναι μερικά μόνο από τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής ανάκτησης του ελέγχου που εφαρμόζουμε. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και κερδίζουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Η Σάμος, η Κως και η Λέρος γύρισαν οριστικά σελίδα. Με το νέο χρόνο το ίδιο θα κάνουν η Λέσβος και η Χίος, με τα διαμερίσματα σε αυτά τα νησιά να έχουν ήδη κλείσει από τέλη Νοεμβρίου. Φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, και διαθέτουμε πλέον ισχυρή φωνή στα διεθνή fora».

Παράλληλα, σχετικά με τα έργα υποδομών στη Χίο ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει: «Το 2021, αποτέλεσε όμως, και την αφετηρία ανάπτυξης και προόδου για τη Χίο μας. Επιτέλους, έργα που "αράχνιαζαν" για χρόνια σε συρτάρια, γίνονται πραγματικότητα. Το νησί μας αποκτά το αεροδρόμιο που του αξίζει, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για τον διάδρομο προσγείωσης και ξεκινά το έργο. Εντός του 2022 υπογράφεται η σύμβαση για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τα έργα στο νέο Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τον Ιανουάριο παραδίδεται το επισκευασμένο Πρωτοδικείο. Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για τον εκσυγχρονισμό της πύλης Schengen στο λιμάνι και την κατασκευή του κτιρίου του τελωνείου. Το έργο Κόρης Γεφύρι ολοκληρώνει τις μελέτες ώστε αρχές του 2022 να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την επανέναρξη του εργοταξίου. Οραματιστήκαμε και διαμορφώνουμε καθημερινά μια Χίο ισχυρή. Προχωρώντας τα μεγάλα έργα της γενιάς μας, αφήνοντας πίσω την τροχοπέδη του μεταναστευτικού. Ξεπερνώντας την εσωστρέφεια και την μιζέρια που μας κράτησε δεκαετίες δεμένους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας μπαίνει το μεταναστευτικό πρόβλημα

Η ροή των παράτυπων αφίξεων αυξάνεται, και η Frontex μέτρησε περίπου 330.000 παράνομες αφίξεις στην ΕΕ το 2022. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία μόλις το 21% των αποφάσεων επαναπατρισμού που εκδόθηκαν το 2021 εφαρμόστηκαν πραγματικά.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: 50 εκατ. σε περιφέρειες που πιέζονται από το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι έχουν τρεις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, και από τους 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές, σήμερα οι διαμένοντες είναι 15.000 σε 33 δομές.
mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Διαψεύδει νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.