ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τα 100 χρόνια της «Καθημερινής»

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών κυκλοφορίας της εφημερίδας «Καθημερινή» έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τίμησε με τη παρουσία του την εκδήλωση για τα 100 κυκλοφορίας της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο κ. Παυλόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, στάθηκε, εκτός των άλλων, στην αντίσταση κατά του φασισμού και του ναζισμού, ενώ ευχήθηκε να συνεχίσει η εφημερίδα και για τα επόμενα 100 χρόνια να υπηρετεί τις αρχές της δημοσιογραφίας.

Αναλυτικά η ομιλία του ΠτΔ:

«Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια πορείας της 'Καθημερινή' στον χώρο του Τύπου. 100 χρόνια πορείας στον δύσβατο δρόμο της Ελευθερίας του Τύπου. Μιας Ελευθερίας, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στην χορεία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πολλώ μάλλον διότι συνιστά πραγματική θεσμική και πολιτική αντηρίδα της Δημοκρατίας. Αντηρίδα, η οποία αποκτά τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο συνδέεται αρρήκτως και με τις δύο βασικές γενικές ρήτρες του Συντάγματος, που καθιερώνουν τις αρχές της υπεράσπισης της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Από την αιωνόβια αυτή πορεία της 'Καθημερινής' έχω χρέος ν’ αναδείξω την εμβληματική αντίστασή της αφενός εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Το άρθρο του Γεωργίου Βλάχου με τίτλο 'Το Στιλέτο', την 29η Οκτωβρίου 1940 και η 'Aνοιχτή Επιστολή' του προς τον Χίτλερ, την 8η Μαρτίου 1941, συνιστούν πραγματικά μνημεία υπεράσπισης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και, αφετέρου, εναντίον της εθνικώς εγκληματικής εφτάχρονης δικτατορίας μεταξύ 1967 – 1974. Τότε, η 'Καθημερινή' υπερασπίσθηκε την τιμή της Δημοσιογραφίας, διδάσκοντας ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης του Δημοσιογράφου εναντίον των τυράννων συνίσταται στο να μην υποκύπτει στην τυραννία της λογοκρισίας και της εν γένει χειραγώγησης της Ελευθερίας του Τύπου.

Αυτό το δίδαγμα είναι πάντα επίκαιρο, δοθέντος ότι την Δημοκρατία και, κατά συνέπεια, την Ελευθερία του Τύπου πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε, διαρκώς και αδιαλείπτως, 'όκωσπερ τείχεως'. Άλλωστε, η Ελευθερία, η κάθε μορφής Ελευθερία, αποκτά το ολοκληρωμένο νόημά της όχι μόνον όταν την ασκούμε αλλά -κατ’ εξοχήν δε- και όταν την υπερασπιζόμαστε εναντίον εκείνων που επιχειρούν να την υπονομεύσουν.

Εύχομαι, με αυτό τον προσανατολισμό, η «Καθημερινή» να βαδίσει προς τον εορτασμό και της δεύτερης εκατονταετίας της».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: H αυθαιρεσία της Τουρκίας απειλεί ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές δίκαιο

H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει στο ακέραιο τον ρόλο που της αναλογεί για τις εγγυήσεις εφαρμογής του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους επισήμανε ο Πρ. Παυλόπουλος.