ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: ΑΠΕ

Γεραπετρίτης: Ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού στην ατζέντα της κυβέρνησης

Tην Πέμπτη θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η βασική δομή του ασφαλιστικού συστήματος σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο «CEO Initiative Forum».

«Το ζήτημα της βιώσιμης πολιτικής, δηλαδή η κεντρική πολιτική ατζέντα η οποία υπαγορεύει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της τις επόμενες γενιές, αυτή η πολιτική οφείλει να είναι μια πολιτική ΣΔΙΤ. Μια πολιτική σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο "CEO Initiative Forum" το οποίο διοργανώνει το Fortune Greece σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Τσομώκος. 

Ο υπουργός, σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρο Φέσσα, στο πλαίσιο του φόρουμ είπε, ότι στη χώρα μας η δημόσια πολιτική εκκινεί με την ψήφιση του οποιουδήποτε νόμου «και εκείνο το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα μας είναι η αξιολόγηση των ρυθμιστικών συνεπειών ενός νόμου. Αυτό όμως στην Ελλάδα διαχρονικά ήταν κάτι εντελώς άγνωστο και τώρα προσπαθούμε με όσο το δυνατόν πιο ήπιο τρόπο, καθώς υπάρχουν - όπως γνωρίζετε - μακρές αδράνειες στο σύστημα, να εισαγάγουμε και στην Ελλάδα την αξιολόγηση των ρυθμιστικών συνεπειών και πιστεύουμε ότι θα φθάσουμε σε ένα επίπεδο όπου θα υπάρχει αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα μιας ρύθμισης. Σε αυτό θέλουμε και τη βοήθεια των επιχειρηματιών και ήδη παρέχουμε επαρκή κίνητρα ώστε να μπορέσουμε από κοινού να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις βασικές παραδοχές». 

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στους άξονες προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και συγκεκριμένα είπε ότι η πρώτη μεγάλη πολιτική έχει να κάνει με το περιβάλλον, «το οποίο ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως μείζονα διακύβευση σε ό,τι αφορά τις επόμενες γενεές και έχει αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για το ζήτημα». 

Το δεύτερο είναι ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος, ο οποίος έχει να κάνει με την κοινωνική συνοχή. Επ' αυτού ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι την Πέμπτη θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η βασική δομή του ασφαλιστικού συστήματος «το οποίο είναι ένα σύστημα θα είναι εξαιρετικά μακροσκοπικό. Δηλαδή αφενός θα προσπαθεί διαρθρωτικά να εκσυγχρονίσει τις δομές συνολικά του συστήματος, και αφ ετέρου θα δημιουργήσει ένα απλό σαφές και ενιαίο πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα είναι δίκαιο και θα αποσυνδέει την κοινωνική ασφάλιση από το εισόδημα το οποίο θα παράγεται».  

Η τρίτη πολιτική στόχευση της κυβέρνησης αφορά στην παιδεία, «στην οποία θα επενδύσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση» όπως σημείωσε ο υπουργός. «Στο τέλος του έτους, ή στις αρχές του επόμενου, θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην αυτονομία των πανεπιστημίων και θα δημιουργήσει νέες δομές στην αξιολόγηση - και βεβαίως να πω με μεγάλη χαρά ότι ήδη έχει καλλιεργηθεί κουλτούρα εξωστρέφειας στην εκπαίδευσή μας. Είχαμε την ίδρυση του πρώτου ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα στη Φιλοσοφική Σχολή, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών. Οπότε η ελπίδα μας είναι ότι το τρίπτυχο, 'περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια και παιδεία' θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας».

O πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με τη δημόσια διοίκηση. Όπως είπε, «πριν από μερικές ημέρες, το Business Europe, που είναι ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους ΣΕΒ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, εξέδωσε ένα νέο moto που λέει 'prosperity, people, planet' (σ.σ. ευημερία, άνθρωποι, πλανήτης). Άρα, ο ιδιωτικός τομέας βάζει τον παράγοντα prosperity, με την έννοια εταιρείες που να έχουν κέρδη, εργαζόμενοι, μέτοχοι ευχαριστημένοι, τον κόσμο, τους πολίτες και την ισορροπία την οικολογική στον πλανήτη. Αλλά πιστέψτε με η Ευρώπη είναι μια υπερυθμιζόμενη αγορά, με πάρα πολλά κράτη και με πάρα πολλές αντίρροπες δυνάμεις, που σπρώχνουν οι μεν προς τα εδώ και οι δε προς τα εκεί. Εμείς παίρνουμε τους κανονισμούς και κάνουμε μερικές φορές κακέκτυπα λόγω και της δικής μας της ιδιομορφίας και της ιδιαιτερότητας, κάνουμε τα νομοσχέδια αυτά που λέει η Ευρώπη και είναι προφανή, τους βάζουμε και άλλα δύο καπέλα από πάνω, και στο τέλος είναι και μη εφαρμόσιμα μερικές φορές - και έχουμε φθάσει σήμερα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η πολιτική τάξη, η μεν μια '450 επιχειρήσεις' λέει 'ορίστε, για αυτούς δουλεύετε' και αυτές οι 450 επιχειρήσεις που κάθε εβδομάδα ο ΣΕΒ στο πίσω μέρος του φυλλαδίου του, βγάζει ένα τσιτάτο 'παιδιά πληρώνουμε το 30% των φόρων, εργοδοτούμε το 20% των ανθρώπων, πληρώνουμε το 20% των εργοδοτικών εισφορών' και συντηρούμε πέρα από το κράτος και όλο αυτό τον μηχανισμό, ο οποίος διαφεντεύει την καθημερινότητά μας και ένα πλήθος παραβατικών, μικρών, πολυδιασπασμένων οικονομικών μονάδων, που δεν αποδίδουν τίποτε. 

Μου έλεγε προχθές ένας συνάδελφός μου, πως στον κλάδο του έχουν 500 εταιρείες εκ των οποίων οι 3 πληρώνουν φόρο. Και στον δικό μου έχουμε αντίστοιχους αριθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο που θα κινούνται οι ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου, ο υπουργός αναφέρεται σε μία νέα μέθοδο μάνατζμεντ, που ήδη εφαρμόζεται και είναι ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτακης: Αύξηση έως και 68% των επικουρικών με το νέο ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δώσει απαντήσεις στις επιφυλάξεις όσων κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και θα άρει τις αμφιβολίες που οδηγούν στην «μαύρη» απασχόληση.
Efi Axtsioglou-SYRIZA-politiki-vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφη Αχτσιόγλου: Τα ψέματα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

«Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό της νέας γενιάς. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, θα τζογάρονται», ανέφερε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Το νέο ν/σ για την επικουρική ασφάλιση είναι για τη νέα γενιά

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, το νέο σύστημα θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) και τους σημερινούς εργαζόμενους έως 35 ετών, που θα επιλέξουν να ενταχθούν χωρίς να αλλάζει το ύψος των εισφορών τους.