ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
panagiotopoulos-ethniki amyna
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Παναγιωτόπουλος: Παρακολουθούμε την αγορά αποβατικών δεξαμενόπλοιων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού παρακολουθεί τη διεθνή αγορά αποβατικών δεξαμενόπλοιων και αξιολογεί τις επιλογές της, βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει για τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Το ΓΕΕΘΑ έχει καθορίσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση με θέμα «Ναυπήγηση ή απόκτηση αποβατικών δεξαμενόπλοιων (LSD)».

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού «παρακολουθεί τη διεθνή αγορά σχετικά με τα πλοία της εν λόγω κατηγορίας, και στο πλαίσιο της Δομής Δυνάμεων, εξετάζει και αξιολογεί διεξοδικά οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε επιχειρησιακές συνθήκες», πρόσθεσε ο υπουργός. Ξεκαθάρισε, δε, ότι «περαιτέρω στοιχεία επί του θέματος εμπίπτουν στην κατηγορία του "απορρήτου", καθότι άπτονται του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεοσύλλεκτοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) εφαρμόζει πλήρως τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία καθώς και τις εκδοθείσες οδηγίες για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. 

Όπως είπε ο υπουργός, το ΚΕΠΒ «προβαίνει σε διαγνωστικούς ελέγχους» όπως τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (Rapid test) σε όσους κατατασσόμενους οπλίτες δεν έχουν προσκομίσει το προβλεπόμενο Rapid test ή PCR πριν την είσοδό τους στο στρατόπεδο, καθ' όλο το 24ωρο (τα αποτελέσματα καταχωρούνται και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ), rapid test σε όλο το προσωπικό που επιστρέφει από οποιαδήποτε άδεια απομάκρυνσης πέραν των 48 ωρών, καθώς και άμεση διενέργεια Rapid test σε οποιοδήποτε στέλεχος ή οπλίτη, ο οποίος φέρει συμπτώματα Covid-19, καθώς και λήψη όλων των μέτρων που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σχεδίαση αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Επιπλέον, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις, «στις οποίες στρατωνίζεται» προσωπικό του ΚΕΠΒ, νεοσύλλεκτοι, μετακινούμενοι οπλίτες προς Κύπρο καθώς και το μόνιμο προσωπικό, «συμπληρώνονται έως και 50% της προβλεπόμενης χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα».

Για την παρακολούθηση-ιχνηλάτηση των πιθανών κρουσμάτων, οι πτήσεις για Κύπρο, «κατανέμονται ούτως ώστε οι οπλίτες του ίδιου θαλάμου να ταξιδεύουν την ίδια ημέρα με την ίδια πτήση. Δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί, πριν την πτήση, στο προβλεπόμενο μοριακό τεστ όλοι οι οπλίτες του ίδιου θαλάμου, σε περίπτωση ύπαρξης θετικού κρούσματος οι λοιποί οπλίτες του θαλάμου τίθενται σε καραντίνα», επεσήμανε.

Σε όλους τους νεοσύλλεκτους, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «χορηγείται ένα σετ, το οποίο περιλαμβάνει 10 μάσκες χειρουργικού τύπου και δοχείο με αντισηπτικό υγρό υγιεινής, ενώ παράλληλα στο ιατρείο τηρείται επαρκές απόθεμα σε μέσα προστασίας (γάντια και μάσκες μιας χρήσης), καθώς και μέσα απολύμανσης και ατομικής υγιεινής για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του προσωπικού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ