ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
axtsioglou, bouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Εφ. Αχτσιόγλου: Κυβερνητικές υπεκφυγές αντί προστασίας από την ακρίβεια

Όπως υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «δεν ελέγχει τις τιμές, ούτε λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών».

«Η κυβέρνηση δεν έλεγξε την αγορά ενέργειας -ενώ μπορούσε- και επικεντρώθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προσθέτοντας ότι «δεν παρενέβη για να μην λειτουργούν καρτέλ, για να μην υπάρχουν αυτά τα ακραία φαινόμενα και η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στη Γαλλία, επισήμανε, «ο κ. Μακρόν έχει αναστείλει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και ορίζει με διοικητική πράξη την τιμή του ρεύματος».

Η ΝΔ «δεν ελέγχει τις τιμές, ούτε λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι σαφής και προβλέπει μέτρα ουσιώδους προστασίας της κοινωνίας, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας, η αύξηση τώρα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν, αλλά είχαν και μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10%, γιατί η τότε κυβέρνηση είχε κάνει την επιλογή να παρεμβαίνει προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της τιμολόγησης».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «οι επικλήσεις του δημοσιονομικού κόστους είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, όταν η κυβέρνηση επιλέγει να  δώσει 5 δισ. για απευθείας αναθέσεις και να κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν στη συγκέντρωση κεφαλαίου, αλλά δεν κάνει τις μειώσεις φόρων που προτείνουμε και αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κοστίζει 1,5 δισ., όσο κοστίζει τον χρόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που υλοποιεί η ΝΔ.

Η κυβέρνηση δίνει μισθούς 8.000 ευρώ στα golden boys του ΕΦΚΑ, αλλά δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Δεν είναι, λοιπόν, ζήτημα αμιγώς δημοσιονομικό, είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να προστατεύσει την κοινωνία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Να επιστρέψει η ΔΕΗ στο Δημόσιο, εθνικός επενδυτής ο ΕΦΚΑ

Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ με εθνικό επενδυτή τον ΕΦΚΑ, στηρίζοντας κατοίκους Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και συναντήθηκε με τοπικούς φορείς.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η συμμετοχή μου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιερή υποχρέωση, όχι αυτοκτονία

Η Ρένα Δούρου δήλωσε πως η συλλογικότητα και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από το προσωπικό, υπερασπίστηκε τη συλλογική ηγεσία και επισήμανε τις προσπάθειες του κόμματος για τα κοινωνικά προβλήματα και τη στεγαστική κρίση.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα για την παγίδευση Κούλογλου με Pegasus ξεκινά η Εισαγγελία

Η Εισαγγελία ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για τη μήνυση του πρώην ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου σχετικά με παγίδευση του κινητού του με Pegasus όταν ήταν μέλος εξεταστικής επιτροπής ΕΚ. Στρέφεται κατά των υπευθύνων της εταιρείας.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Εθνικός επενδυτής και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία

Ο Ν. Παππάς παρουσίασε στο 7ο Olympia Forum τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία, ιδιωτικό χρέος, στέγαση και συνεργασίες, προτείνοντας μέτρα όπως 13η σύνταξη, μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη και μείωση φόρου στα καύσιμα.