ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μητσοτάκης
Φώτο: Shutterstock

Στη Ρουμανία σήμερα ο πρωθυπουργός, η ατζέντα των συναντήσεών του

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Νικολάε Τσιούκα.

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι σηματοδοτεί την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή και της οικονομικής εξωστρέφειας, αλλά και την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο θα υπογραφεί χωριστή συμφωνία.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για την ενίσχυση των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Νικολάε Τσιούκα.

Εκτός από ζητήματα διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, τις συναντήσεις θα απασχολήσουν προφανώς οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία - ο πρωθυπουργός, άλλωστε, θα συμμετάσχει το απόγευμα της Τετάρτης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ σε επίπεδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας, θα συζητηθεί ακόμη η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Την επιθυμία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρουμανίας υποδεικνύει και το γεγονός ότι στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πέντε υπουργούς, τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους Ρουμάνους ομολόγους τους και να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης θα υπογράψει διμερή συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) με τον Ρουμάνο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων Ραέντ Αραφάτ, για συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ η συνδρομή της Ρουμανίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο ήταν ουσιαστική τόσο σε δύναμη πυροσβεστών, όσο και σε πυροσβεστικά οχήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνο-ρουμανικού Επιμελητηρίου και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Πριν την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Ρουμάνος ομόλογός του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ρεαλιστικό σχέδιο Μητσοτάκη για ασφάλεια και ευημερία

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στην ERTNEWS πως η κυβέρνηση υλοποιεί όσα υπόσχεται, αναφερόμενος στο σχέδιο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μέτρο για κλειστό λογαριασμό παιδιών.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Τρίπλα» Πιερρακάκη με την αποταμίευση, τα παρασκήνια της ΔΕΘ και ο GSI

Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλα όσα έγιναν στα παρασκήνια, στον Πιερρακάκη πιστώνεται η μεταρρύθμιση για την αποταμίευση, η woke ατζέντα, ο αποτελεσματικός Π. Μαρινάκη, το εμπόδιο για τον GSI και το «στοίχημα» του ρεύματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 90η: Μητσοτάκης – Προοδεύουμε σε πολλά πεδία ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός, στη 90ή ΔΕΘ, δήλωσε πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σύλληψη των ενόχων στη δολοφονία Νέστορα. Τόνισε την ανάγκη καταδίκης της πολιτικής βίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αναγνωρίζω λάθη, αλλά υπερασπίζομαι το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τα λάθη της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί το σημαντικό έργο των τελευταίων 7 ετών. Τόνισε τη σημασία της ειλικρινούς αυτοκριτικής αλλά και της αποφυγής υπερβολής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης: Μητσοτάκης – Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο τρίτης θητείας, σημείωσε πως χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία για τις προκλήσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη σεμνότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη ΔΕΘ ότι η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για σταθερή διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν ευθύνεται για την απουσία συνεργασιών και πως ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι εφικτός.