ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: «Παγώνουν» 3.000 πλειστηριασμοί ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων απλώνει ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας σε όσους δοκιμάζονται περισσότερο. Χαμηλότερος κατά 30% ο νέος ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2019.

Πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και την προστασία του εισοδήματος, προωθεί η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό εγκρίνεται ο νέος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι βασικές ρυθμίσεις έχουν ήδη περιγραφεί. Περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Μία παρέμβαση που καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους», τονίζοντας πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος».

Επίσης ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», «πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής».

Υπογράμμισε πως οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες φυσικά υπηρετούν το εθνικό συμφέρον αλλά και ότι είναι ανάγκη να διαχειριστούμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που διερχόμεθα. «Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε» είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων αλλά και στο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε πως σε θεσμικό επίπεδο πρέπει από τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου να αναδειχθούν ξεχωριστά οι μεγάλες τομές στη Δικαιοσύνη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Έως και 80% η επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Επιπλέον στήριξη 200 ευρώ σε 900.000 ευάλωτους πολίτες. Ποιοι θα εισπράξουν τον Απρίλιο διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Πολύ μεγαλύτερη η δεύτερη αύξηση του βασικού μισθού

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα βήματα για να γίνουν προς τη μείωση της φορολογίας ενώ εμφανίστηκε αρνητικός για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου και ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.