ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:27 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: ΑΠΕ

Οικονόμου: Υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν μόνο του. Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και ιδίως στους πιο ευάλωτους και θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες εν ενεργεία και δυνητικούς που υπάρχουν στην ήπειρό μας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή για την ενίσχυση της  Άμυνάς μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. «Αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι κατ' αρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αξιολογώντας τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού. «Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τη προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο», υπογράμμισε ο Γ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης που διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. «Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί», είπε και συνέχισε: «Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο. Παράλληλα, προετοιμάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους».

Τέλος ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. «Η συζήτηση ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές», επισήμανε.

Επίσης τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην προστασία και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο νομοσχέδια για ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων πολιτών.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι μειώνει τα ποσά που θα πληρώσουμε φέτος και διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος. «Συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018, γεγονός που υπερκαλύπτει την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής», υπογράμμισε. 

Για το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού χιλιάδων ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του κάθε νοικοκυριού, το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

«Η κυβέρνηση, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και συναίσθησης του ιστορικού βάρους των στιγμών, στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα. Η Ελλάδα διαθέτει ιστορικό και πολιτικό βάθος, που της επιτρέπει να ακούγεται δυνατά η φωνή της στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα έχει επενδύσει επί μακρόν στην οδό του Διεθνούς Δικαίου και δεν πρόκειται να αποστεί από αυτήν. Σε συνδυασμό με τη μέριμνα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με εθνική ομοψυχία διασφαλίζουμε την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, από κάθε πλευρά και με κάθε διαθέσιμο μέσο. Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκιο. Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο. Η σθεναρή στάση της διεθνούς κοινότητας θα αποδώσει καρπούς και θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Περιορίζονται οι αυξήσεις στο ρεύμα μετά τις παρεμβάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως με το νέο τρόπο τιμολόγησης αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ επισημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης στην κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Έως και 90% θα μειωθούν από Ιούλιο οι αυξήσεις στο ρεύμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης απενεργοποιείται επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής και μπαίνει τέλος στην παραγωγή υπέρμετρων κερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έδωσε επεξηγήσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για την στήριξη κάθε νοικοκυριού.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, έδωσε επεξηγήσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για την στήριξη κάθε νοικοκυριού.