ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Άδωνις Γεωργιάδης

Α. Γεωργιάδης: Το υπερπλεόνασμα έχει μοιραστεί

Ο υπουργός Ανάπτυξης έριξε τις βολές του στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η στήριξη της ΔΕΗ και οι μειώσεις φόρων «βγήκαν» από το υπερπλεόνασμα. Όχι σε όλους επιδόματα, αλλά στους πολύ φτωχούς, το μήνυμα του υπουργού.

Για τον προϋπολογισμό του 2020 και τη μείωση φόρων μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως περιλαμβάνει μαζική μείωση φόρων. «Αυτό είναι ιστορικό γεγονός από μόνο του».

«Η προσωπική μου άποψη για την φορολογία είναι flat tax 15%. Αυτό, όμως, δεν μπορείς να το κάνεις αυτόματα. Θα το είχαμε, πάντως, στην Ελλάδα αν δεν είχαν ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά το 2015. Θέλαμε αριστερά, όμως, τι να κάνουμε;» αναφέρει.

Δεν παρέλειψε να ρίξει τις βολές του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας με επίθεση στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας πως «ο κ. Τσακαλώτος πριν ξαναπεί τις λέξεις «φόροι μεσαίας τάξεως», αν πιστεύει –ίσως να μην πιστεύει, δεν θέλω να τον θίξω-, θα έπρεπε να πάει πρώτα σ’ έναν ιερέα, να εξομολογηθεί, να κάνει 70 μετάνοιες, να μεταλάβει και μετά να ξαναπεί την λέξη «μεσαία τάξη». Όταν μάλιστα έγινε ο «Νόμος Κατρούγκαλου», θυμάμαι να λέω στον κ. Τσακαλώτο ότι «αν αθροίσεις τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που έχετε βάλει ως Κυβέρνηση, παίρνετε το 75% του εισοδήματος ενός ανθρώπου με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ», η απάντησή του στη Βουλή ήταν: «κάναμε ταξική επιλογή».

Τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στη μεσαία τάξη επεσήμανε, ενώ συνέχισε πως στόχος είναι τηρώντας την επαχθή δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που έρχεται από το παρελθόν, να μειώνονται ταυτόχρονα και τους φόρους. «Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου, όσο γίνεται το επενδυτικό boom, θα έχουμε ταχύτερη μείωση των φόρων. Ο στόχος είναι κάθε πλεόνασμα παραπάνω από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ή κάθε μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, να περνά κυρίως στους φορολογικούς συντελεστές».

Αναφορικά με τον υπερπλεόνασμα του 2019 επεσήμανε πως παραδοσιακά μοιραζόταν τον Δεκέμβριο, φέτος μοιράστηκε τον Μάιο λόγω των ευρωεκλογών. « Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε «τρύπα» 350 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019. Δηλαδή, ζητούσε να πάρουμε πίσω 350 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτούς τους 4,5 μήνες, η Κυβέρνηση κατάφερε να μην ζητά πίσω η ΕΕ τα 350 εκατ. ευρώ, στήριξε με 150 εκατ. ευρώ την ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει, ενώ έδωσε σε μειώσεις φόρων άλλα 400 εκατ. ευρώ. Άρα, έχει μοιραστεί το υπερπλεόνασμα».

Επανέλαβε όσα έχει τονίσει η κυβέρνηση σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ότι θα κατευθυνθεί στους έχοντες πραγματικά ανάγκη. Όχι σε όλους επιδόματα, αλλά στους πολύ φτωχούς.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως έχουμε μείωση κατά 34% των κόκκινων δανείων από το ιστορικό υψηλό τους, δηλαδή από τα 110 δις ευρώ, έχουμε πάει τώρα στα 67-68 δις ευρώ.  «Ξέρετε πότε ήταν ξανά 67 δις ευρώ; Τον Δεκέμβριο του 2014. Δηλαδή, μετά από 5 περίπου χρόνια αριστεράς, επιστρέφουμε εκεί που άφησε την Ελλάδα ο «Άγιος» Αντώνης Σαμαράς. Οι ακρίδες του φαραώ ωχριούν μπροστά στη λαίλαπα του κ. Τσίπρα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Δεύτερη ημέρα με σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα»

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε παλιούς και νέους φίλους του κόμματος και το νέο προφίλ ενός ευρωπαϊκού και μοντέρνου κόμματος. Ο νυχτερινός αγώνας δρόμου και τα κρίσιμα ζητήματα.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Υπάρχει και το click away για όσους δεν υπακούν στα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως το rapid test είναι αναγκαίο μόνο σε όσους θέλουν να εισέλθουν σε κατάστημα. Σε εξωτερικό χώρο θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα ψώνια τους όσοι δεν ασχολούνται με τα μέτρα.