ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για πλαφόν στην τιμή του αερίου

Πολλά είναι τα κράτη μέλη που συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για μία αγορά που έχει πέσει θύμα της κερδοσκοπίας.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ενέργειας με τα οποία είναι αντιμέτωπη ΕΕ και Ελλάδα, τόνισε ότι οι δυνατότητες που έχουν τα κράτη για απορρόφηση των αυξήσεων είναι πεπερασμένες, ενώ υπενθύμισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν «έξυπνα» μέτρα για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στο ράλι των τιμών.

Ειδικότερα, επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Και συνέχισε: «Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε την εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν πιο άμεσα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε να αυξηθεί η διείσδυση πράσινης ενέργειας στο μείγμα που είναι σημαντικά φθηνότερη. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, είπε ότι θα χρειαστούν σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εν γένει στην Ευρώπη ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αδειοδότησης.

Έως τον Μάιο το ευρωπαϊκό σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία

Στο ενημερωτική της άτυπης Συνόδου σημειώνεται ότι οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει τι προβλέπει το σχέδιο RePowerEU για το την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά και ρωσικά καύσιμα αυτό έως τις 17 Μαΐου. Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και εφαρμογή συντονισμένων εργασιών αναπλήρωσης, για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διοχέτευση συντονισμένων επενδύσεων σε ενεργειακά συστήματα, όπως και για σταθμούς LNG και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των αγορών.

Κάλεσαν επίσης την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και προσιτών τιμών ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο έως τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, θα εξεταστούν επειγόντως συγκεκριμένες επιλογές, ακολουθώντας την ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2022, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες και τις επιχειρήσεις μεταξύ άλλων στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-biden
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνούν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου Μητσοτάκης και Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου εξουσιοδοτώντας τους συμβούλους τους στα θέματα ενέργειας να συνεργαστούν στενά.
mitsotakis-nd-kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να λάβει η Ευρώπη μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση και να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ανόδου των τιμών ενέργειας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάριο για τροφοδοσία της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας στη συνάντηση με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να απεξαρτηθούν οι χώρες από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και χρειάζονται διμερείς συνεργασίας για να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Mitsotakis, Sinodos, Korifis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα ενέργειας θέλει ο Κ. Μητσοτάκης

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει την πρόταση για λήψη μέτρων ώστε να εξορθολογιστεί η αγορά ρεύματος και να μειωθεί η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή.