ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Δένδιας: Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν

Αναστάτωση προκάλεσε το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο άμεση ήταν η απάντηση των Ελληνικών αρχών. Ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει σαφές μήνυμα στη γείτονα πως η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται.

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας και το πρόσφατο μνημόνιο με τη Λιβύη μίλησε στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με άρθρο που τιτλοφορείται «Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν…».

Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ο κ. Δένδιας παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας». Σημειώνει μάλιστα ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζει, ωστόσο, ότι τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα και προειδοποιεί ότι θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ.

Ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια «επανεκκίνηση» και ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται» βεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν κάνει πίσω και συνέχισε λέγοντας «ορισμένοι (κύκλοι) καταφεύγουν σε απειλητική γλώσσα και πολιτικές εκβιασμού σε ότι αφορά τον διαμοιρασμό των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με τη λογική «το έκανα, άρα έγινε».

Ο κ. Δένδιας επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως το Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στον απόηχο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για τη συμφωνία με τη Λιβύη και συνέχισε λέγοντας να μην καταφεύγουν σε τρόπους που θα κάνουν την περιοχή να πληρώσει. Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από τα εγκαίνια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Δε θα επιτρέψουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία μέσω των μεταναστών

Μήνυμα προς τη Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να εκβιάζει χρησιμοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές.
tetrameris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας: Aναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας

Το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς επιβεβαιώνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαραίτητη η ύπαρξη εθνικού ρεαλισμού στη λήψη σημαντικών αποφάσεων

Ο υπ. Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδιας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στηρίζεται σε πέντε βασικούς κύκλους που «εκτείνονται» σε όλες τις διαπραγματεύσεις της.