ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis-georgiadis
Φώτο:Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εντατικοί έλεγχοι και τα πρόστιμα αποδίδουν

Ουδέποτε επιβλήθηκαν τόσα πρόστιμα για να προστατευθούν οι πολίτες από το κύμα της ακρίβειας σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έμπρακτη η συμπαράσταση στους ευάλωτους τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό.

Αυστηρό μήνυμα στην αγορά ότι θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση, έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες απέναντι στο κύμα ακρίβειας. «Στέλνω το μήνυμα στους πολίτες ότι ποτέ αυτή η κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, δεν θα σάς αφήσουμε μόνους στο κύμα της ακρίβειας. Ναι, θα έχουμε αυξήσεις τιμών γιατί δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με τις σημερινές όμως ανακοινώσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτά ότι εκεί όπου θα χρειάζεται θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εγχώριου πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και συνεχίζουν και αποδίδουν. Δεν θέλω να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει ανοχή στους παραβάτες. Δεν μου αρέσουν τα πλαφόν, θέλω να λειτουργούν ελεύθερα οι όροι της αγοράς. Στη δεδομένη όμως στιγμή πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ο κόσμος υποφέρει από την άνοδο του εγχώριου πληθωρισμού», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Και τα εργαλεία φτιάξαμε και τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) λειτουργούμε και την χρησιμοποιούμε για την ευρυθμία της αγοράς. Ουδέποτε στην αγορά επιβλήθηκαν τόσα πρόστιμα».

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, κατηγορώντας για ανακρίβειες σχετικά με τις αιτιάσεις του για ανύπαρκτους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων σε όσους αισχροκερδούν. «Ποτέ δεν είχαμε τέτοια αποτελέσματα στην πάταξη του παραεμπορίου. Την επομένη μέρα από το πρόστιμο των 140.000 ευρώ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιβλήθηκε πρόστιμο 157.000 ευρώ σε μεγάλη χονδρεμπορική εταιρία. Από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έγιναν τόσοι συστηματικοί έλεγχοι όσοι δεν είχαν γίνει ποτέ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται και να πληρώνονται όποτε η υπηρεσία το εισηγηθεί. Εγώ ούτε για μειώσεις ούτε για αυξήσεις προστίμων μπορώ να αποφασίσω. Πάντα κάνω δεκτή την πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Την υπογράφω γιατί θέλω να σταλεί το μήνυμα προς όλους όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά, ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους, δεν μπορεί κανείς να αισχροκερδεί», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά πληθωρισμό, καθώς, όπως είπε, κινείται στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Είμαστε στο νούμερο 14 στην ΕΕ, ακριβώς στη μέση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και αυτό σημαίνει ότι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που φαίνονται, από τον μέσο όρο του πληθωρισμού της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η αρμόδια υπηρεσία έκανε πολύ καλή δουλειά και δεν είμαστε η χώρα των καρτέλ, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Και ο λόγος είναι ότι έχουμε μια μαζεμένη αγορά και αυτοί που πάνε να ξεφύγουν τους πιάνουμε και τους βάζουμε πρόστιμα», ανέφερε.

«Όσο η αγορά δεν ελέγχεται οι χαμηλόμισθοι και μακροχρόνια άνεργοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα προς το ζην», αντέτεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε επιφυλάξεις για τους ελέγχους στην αγορά από την ΔΙΜΕΑ σημειώνοντας ότι «μέχρι τέλη Δεκεμβρίου δεν είχε υποβληθεί κανένα πρόστιμο, ενώ όλως τυχαίως από τις 3 Μαρτίου ανακαλύφθηκαν παρανομίες». «Όπως επιβλήθηκε το πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να επιβληθεί και για αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Το μείζον ζήτημα είναι να υπάρξει σαφής προσδιορισμός του ύψους του προστίμου, αν κάποιος κάνει υπέρβαση στο μεικτό περιθώριο κέρδους, αισχροκερδεί δηλαδή, και να μην αφήνεται στην ευχέρεια του υπουργού, χωρίς να υπάρχει διαβάθμιση. Αυτό πρέπει να διορθώσετε για να πειστεί η αγορά ότι υπάρχουν κανόνες και μια υπηρεσία που προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών», επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.

Ανταπαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για ανακρίβειες λέγοντας ότι έχει εκδοθεί διαβάθμιση των προστίμων. «Επί δικής μου θητείας μπήκε για πρώτη φορά πρόστιμο 50.000 σε τράπεζα και επί δικής μου θητείας επιβλήθηκαν πρόστιμα 140.000 σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και 157.000 σε χονδροεμπορική αλυσίδα. Ο καθένας λοιπόν κρίνεται από αυτά που κάνει και όχι από αυτά που λέει. Η ίδρυση της ΔΙΜΕΑ και ο τρόπος που λειτουργεί φέρνει υπαρκτά οφέλη για τον κόσμο. Με τα πρόστιμα που επιβάλλουμε έχουμε εκμηδενίσει σχεδόν την παρανομία ως προς την ακρίβεια. Παραμένουμε σε πολύ καλή θέση στο θέμα του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη και αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά λειτουργεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Το πρόβλημα μας είναι ο εισαγόμενος πληθωρισμός, αλλά για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε απολογούμενοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Xalki, Halki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ανοίγει για τρεις μήνες η Διώρυγα της Κορίνθου

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Διώρυγα θα ξανακλείσει τον Οκτώβριο ώστε να προχωρήσει η δεύτερη φάση των έργων παρέμβασης που θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Στα 32 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου.
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δεν δημιουργεί υπερκέρδη για την Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση που επιθυμεί η Άγκυρα.
Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επέκταση του προγράμματος για μακροχρόνια άνεργους 55-67 ετών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνολικά 8.500 θέσεις που προβλέπονται έως σήμερα θα αυξηθούν σε 15.000, με προϋπολογισμό 117 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο πρόγραμμα απασχόλησης είναι για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας άνω των 45 ετών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία πληρώνει τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη

«Κάθε μέρα παραμονής της ΝΔ στην κυβέρνηση είναι μέρα λεηλασίας της κοινωνίας. Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
gerapetritis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική οδηγία στην Τουρκία για ήρεμα νερά στο Αιγαίο έστειλε ο Μπάιντεν

O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εστιάζοντας, ειδικότερα, στο μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς την Άγκυρα, ανέφερε ότι συνίσταται στο τρίπτυχο ασφάλεια - ειρήνη - ηρεμία στο Αιγαίο.
tsounis-usa
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζ. Τσούνης: Στην πρώτη γραμμή μεταξύ δημοκρατικών αξιών και τυραννίας

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στον ιδιαίτερο δεσμό και τη φιλία που μοιράζονται ΗΠΑ και Ελλάδα, που σφυρηλατήθηκαν μέσω του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση των αξιών που οδήγησαν στη γέννηση των δύο εθνών μας.