ΓΔ: 1447.64 0.87% Τζίρος: 59.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία αμφισβητεί το «Δουβλίνο»

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μεμονωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα»: Τι είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στο Doha Forum 2022.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σουλτάν μπιν Σαάντ Αλ Μουραΐκι, είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο περιθώριο του Doha Forum 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και θέματα διμερούς συνεργασίας.

Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής, σε συζήτηση με θέμα "The Global Displacement: Beyond Humanitarianism", στο πλαίσιο του Doha Forum 2022 που πραγματοποιείται 26-27 Μαρτίου στο Κατάρ.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση στην Ουκρανία, τονίζοντας εμφατικά: «Είμαι περήφανος ως μέλος του Συμβουλίου που ψηφίσαμε στις 4 Μαρτίου για την ενεργοποίηση της Οδηγίας 55 του 2001 που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Επιτρέπει στους πολίτες της Ουκρανίας, τις οικογένειές τους και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ουκρανία να φτάσουν, χωρίς βίζα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χορηγείται αυτόματα με άδεια εργασίας 12 μηνών, η οποία πιθανώς θα ανανεωθεί για 12 ακόμη μήνες, με πρόσβαση σε στέγαση, φαγητό, εάν χρειαστεί, και στην αγορά εργασίας, φυσικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη».

Σχετικά δε με την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας περί προσωρινής προστασίας επισήμανε: «Καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ. Σύνορα που δημιουργήθηκαν πριν από 30 χρόνια με τον κανονισμό του Δουβλίνου και εμπόδιζαν πρόσφυγες να μετακινηθούν από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Έθεσα αυτό το θέμα πριν από ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει έναν κοινό χώρο προστασίας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «επενδύσαμε, τα τελευταία επτά χρόνια, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 1 δισ. ευρώ για την προστασία των ανθρώπων που πέρασαν από τη χώρα μας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης, τόνισε την ανάγκη για κοινές λύσεις σε επίπεδο Ε.Ε., συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε μεμονωμένες χώρες να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

refugees
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουμουτσάκος: Οι 4 προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει την δική της στρατηγική και ενεργειακή αυτονομία ενώ στις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να επανέλθει η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία.
mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Διαψεύδει νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Παράνομες ροές μεταναστών πρέπει να αποτραπούν

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Αμφότερα τα αντιλαμβανόμαστε ως μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή που πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική προς Ελλάδα από γερμανική εφημερίδα για το Προσφυγικό

Η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ αναφέρει πως «οι Έλληνες βλέπουν τους μετανάστες ως επικίνδυνους εισβολείς που βοηθούν την εχθρική Τουρκία υπό τον αυταρχικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας».