ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής φέρνουν τη ΛΑΡΚΟ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Mε επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν τη σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία και κάνουν λόγο για απαξίωσή της από τη σημερινή κυβέρνηση.

Kοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα το παρόν και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία, καθώς «συνιστά τη μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ και μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως, προσφέροντας περίπου 1.300 θέσεις απασχόλησης και αποτελώντας εφαλτήριο της οικονομικής δραστηριότητας στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Κοζάνη, στην Καστοριά και σε άλλες περιοχές της χώρας». Όπως επισημαίνουν, «η δραστηριότητα της εταιρείας διασυνδέεται άρρηκτα με 10.000 ΑΦΜ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει το σαφή αντίκτυπο της αναστολής λειτουργίας της στην ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα των ως άνω Περιφερειακών Ενοτήτων».

Στην επιστολή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι «ο άμεσος κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ επέρχεται κατόπιν της συστηματικής απαξίωσής της από την κυβέρνηση της ΝΔ και μέσω της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 στο νόμο 4664/2020, οπότε και υλοποιήθηκαν μειώσεις στους μισθούς των εργαζόμενων έως και 40% και οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας αφέθηκαν να υπολειτουργούν. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση δρομολόγησε την απόλυση του συνόλου των εργαζόμενων και τον διωγμό τους από τον οικισμό της εταιρείας, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του παραγωγικού χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες τιμές του νικελίου δίνουν την δυνατότητα συνέχισης της παραγωγής στην Ελλάδα». Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η διεθνής τιμή του νικελίου έχει εκτοξευτεί από τα περίπου 14.000 δολάρια/τόνο στα 82.000 και «ως εκ τούτου, προκύπτουν νέα δεδομένα όσον αφορά τους όρους εξυγίανσης της εταιρείας».

 «Η άνοδος της διεθνούς τιμής του νικελίου εισάγει νέα δεδομένα στη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ και καθιστά έτι περαιτέρω παράλογη την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία, ενάντια ακόμη και στις προεκλογικές της εξαγγελίες, αποφάσισε να οδηγήσει στην ανεργία 1.300 εργαζόμενους και να μην μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που διαχρονικά λαμβάνει για τη βιώσιμη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θέτει εκ νέου το ζήτημα στη Βουλή και καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Nα υπάρξει άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα δήλωσε ότι « ο κ. Μητσοτάκης μπλοκάρει τη σύγκληση της επιτροπής θεσμών, γιατί φοβάται τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οτιδήποτε παραπέμπει σε θεσμούς και διαφάνεια του προκαλεί αλλεργία και φόβο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρουμπάτης: Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Στέργιο Πιτσιόρλα

Ο Γ. Οικονόμου τόνισε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε να ασχοληθεί η Εξεταστική με τη δική του περίοδο διακυβέρνησης για να μην αποκαλυφθεί ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε πολιτικά.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καταγγελία Ανδρουλάκη αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.