ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ενέργεια και ασφάλεια στο τραπέζι της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου, στην Αθήνα. Για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Πριν από την τριμερή, ο Νίκος Δένδιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ. Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, τον οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 10:40. Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 12:55. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να καλύψουν την κατάσταση στην Ουκρανία, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τη στενή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν περί τις 15:10. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί τις 16:15.

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Σημειώνεται πως η σημερινή Τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Xristodoulidis-Netaniaxou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με συμμετοχή της Ινδίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι τρεις χώρες επαναβεβαιώνουν και την προοπτική επέκτασης της τριμερούς, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ινδία. «Ίσως καλέσουμε τον Ινδό πρωθυπουργό στην επόμενη συνάντησή μας» είπε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός Κ. Μητσοτάκη για πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης ούτε και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ σημείωσε πως η χώρα κινείται για την ενίσχυση της εσωτερικής της ασφάλειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι υπάρχει ανησυχία για όλη την Ευρώπη καθώς η Χαμάς έχει εξαπολύσει απειλές προς όλο το δυτικό κόσμο. Τόνισε πως έχουν παρθεί όλα τα μέτρα και η χώρα είναι σε διαρκή επαγρύπνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία, στο «τραπέζι» η ενέργεια

Όπως επισημαίνουν πηγές, ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.