ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kiriakos Mitsotakis
Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ενίσχυση των τιμών και δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τον στόχο της απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Αναγκαία είναι η αλλαγή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας στην Κοζάνη, το οποίο κατασκεύασαν τα ΕΛΠΕ και έχει ισχύ 204 MW. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι εξαιτίας της κρίσης που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξει αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο, προκειμένου να ενισχυθεί και η αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας. 

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία και η πολιτική που ασκείται οφείλει να έχει ευελιξία, αν και δεν πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο στόχος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως και το 2030. 

Προκειμένου να υπάρξει αύξησης της παραγωγής ενέργειας η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για μεγαλύτερο διάστημα και  οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Το χρονικό διάστημα αυτής της παράτασης «θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. 

Φρόντισε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει ως σταθερό της στόχο να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, αλλά οφείλει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ενώ τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση «αποτελεί μία στρατηγική επιλογή αλλά και προσωπικό μου στοίχημα». 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσωρινά λόγω της κρίσης, η ενέργεια από λιγνίτη είναι πιο φθηνή ωστόσο αυτό αποτελεί λύση ανάγκης τη δεδομένη στιγμή που έρχεται να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. «Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και για αυτό όλες οι χώρες προχωρούν σε τροποποιήσεις για ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και για να προστατευτούν  από τα χειρότερα πιθανά σενάρια».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι καμιά παγκόσμια πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει με εθνικά μέσα και για αυτό η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ενιαία πολιτική της Ευρώπης, προτείνοντας την ενιαία προμήθεια αερίου αλλά και τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πόροι 7 δισ. για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

Η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να είναι ενεργειακός κόμβος και η ΔΕΗ θα έχει πιο ισχυρή παρουσία στην περιοχή με διαφορετικό όμως ρόλο τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη

Για ένα «πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
mitsotakis_DETH
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στο πλευρό της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική

Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

«Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες» είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο «πράσινο» νησί της χώρας μας

Ο πρωθυπουργός ήταν ομιλιτής στην εκδήλωση «Unveiling the next GR – Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι.