ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Αλλαγές στη Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για την αναγκαιότητα αξιολόγησης των δικαστών και τόνισε ότι η γενναία μεταρρύθμιση που θα γίνει θα έχει στόχο να αποδώσει αξιοκρατία.

Μία γενναία μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε από το βήμα του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Επικρατείας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε το στίγμα της κυοφορούμενης ρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ριζικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Ιωάννα Μάνδρου, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της δικαιοσύνης και προανήγγειλε την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών. «Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται αξιολόγηση των δικαστών. Υπάρχει μεγάλη προσκόλληση στην επετηρίδα, χρειάζονται μεγάλα βήματα μπροστά, πρέπει να αποδώσουμε αξιοκρατία στο δικαστικό σώμα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δρομολογούνται αλλαγές και στον χάρτη των δικαστηρίων της χώρας. Τόνισε επίσης ότι άμεσα κατατίθενται τέσσερα νομοσχέδια για την Παιδεία, το Επιτελικό κράτος 2, την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή.

Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη ο υπουργός ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς όπως η προηγούμενη κυβέρνηση και σκοπεύει να ολοκληρώσει την τετραετία. Όσον αφορά τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως η αυτοδυναμία είναι σκοπός αλλά όχι αυτοσκοπός, συμπληρώνοντας πως η νυν κυβέρνηση δεν αποκλείει τις προγραμματικές συνεργασίες στη βάση ενός σχεδιασμού που είναι ωφέλιμη για την χώρα.

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα ελληνικά δικαστήρια 120.000 εκκρεμείς υποθέσεις, που δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν ακόμα κι αν φτάσουν στα όρια τους οι δικαστές. Υποστήριξε πως η επιτάχυνση δεν βρίσκεται μόνο στην αξιολόγηση, αλλά και σε άλλα εργαλεία, όπως η πιλοτική δίκη.

Αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω καθυστερήσεων. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον διπλάσιο αριθμό ετήσιων συμβάσεων, γύρω στις 8.000» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη της αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών στάθηκε ο Μιχάλης Πικραμένος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο , οι ανώτατοι δικαστές δεν ελέγχονται. Υποστήριξε ότι μέσω της αξιολόγησης θα βελτιωθεί τόσο η ταχύτητα όσο και η ποιότητα των αποφάσεων. Όσον αφορά τον δικαστικό χάρτη, ο κ. Πικραμένος μίλησε για δικαστήρια δύο ειδών, τα μεγαλύτερα (στα αστικά κέντρα) με φυσική παρουσία και τα μικρότερα, που θα λειτουργούν με τηλεματική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο 30ό Annual Government Roundtable, η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών συζητήθηκαν ως βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα και την περιοχή. Ο Στ. Παπαστραύρου τόνισε πως η απανθρακοποίηση δεν πρέπει να πλήττει την ανταγωνιστικότητα.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ Κων. Τασούλας συναντήθηκε με μέλη της ΕΕΔΑ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε με τη Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία του παρέδωσε την έκθεση της ΕΕΔΑ 2025. Παρόντες ήταν και στελέχη της Επιτροπής.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοζάνη: Τελέστηκε η εξόδιος της Βάγιας Νέστορα – Έφυγε ο Μητσοτάκης

Πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία της Βάγιας Νέστορα στον Αγ. Νικόλαο Κοζάνης, με παρουσία Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Τζιτζικώστα και άλλων αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξέλεγκτη η αστυνομική βία υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως ο σοβαρός τραυματισμός 20χρονου στο Άργος από πυρά αστυνομικών αναδεικνύει την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία. Ζητά άμεση διερεύνηση και δηλώνει πως η προστασία της ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Υπερασπίζεται τα 4 εκατ. ευρώ για τη συναυλία του Κάνιε Γουέστ

Ο Έντι Ράμα υπερασπίστηκε τη δαπάνη 4 εκατ. ευρώ για τη συναυλία του Κάνιε Γουέστ στα Τίρανα, παρά τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν να προστατευτεί η εικόνα της Αλβανίας μετά από ήδη πολλά εισιτήρια που είχαν πουληθεί.