ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Αλλαγές στη Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για την αναγκαιότητα αξιολόγησης των δικαστών και τόνισε ότι η γενναία μεταρρύθμιση που θα γίνει θα έχει στόχο να αποδώσει αξιοκρατία.

Μία γενναία μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε από το βήμα του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Επικρατείας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έδωσε το στίγμα της κυοφορούμενης ρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ριζικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Ιωάννα Μάνδρου, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της δικαιοσύνης και προανήγγειλε την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών. «Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται αξιολόγηση των δικαστών. Υπάρχει μεγάλη προσκόλληση στην επετηρίδα, χρειάζονται μεγάλα βήματα μπροστά, πρέπει να αποδώσουμε αξιοκρατία στο δικαστικό σώμα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δρομολογούνται αλλαγές και στον χάρτη των δικαστηρίων της χώρας. Τόνισε επίσης ότι άμεσα κατατίθενται τέσσερα νομοσχέδια για την Παιδεία, το Επιτελικό κράτος 2, την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή.

Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη ο υπουργός ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς όπως η προηγούμενη κυβέρνηση και σκοπεύει να ολοκληρώσει την τετραετία. Όσον αφορά τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως η αυτοδυναμία είναι σκοπός αλλά όχι αυτοσκοπός, συμπληρώνοντας πως η νυν κυβέρνηση δεν αποκλείει τις προγραμματικές συνεργασίες στη βάση ενός σχεδιασμού που είναι ωφέλιμη για την χώρα.

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα ελληνικά δικαστήρια 120.000 εκκρεμείς υποθέσεις, που δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν ακόμα κι αν φτάσουν στα όρια τους οι δικαστές. Υποστήριξε πως η επιτάχυνση δεν βρίσκεται μόνο στην αξιολόγηση, αλλά και σε άλλα εργαλεία, όπως η πιλοτική δίκη.

Αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω καθυστερήσεων. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον διπλάσιο αριθμό ετήσιων συμβάσεων, γύρω στις 8.000» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη της αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών στάθηκε ο Μιχάλης Πικραμένος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο , οι ανώτατοι δικαστές δεν ελέγχονται. Υποστήριξε ότι μέσω της αξιολόγησης θα βελτιωθεί τόσο η ταχύτητα όσο και η ποιότητα των αποφάσεων. Όσον αφορά τον δικαστικό χάρτη, ο κ. Πικραμένος μίλησε για δικαστήρια δύο ειδών, τα μεγαλύτερα (στα αστικά κέντρα) με φυσική παρουσία και τα μικρότερα, που θα λειτουργούν με τηλεματική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: «Εργαλείο στρατηγικής» η διακομματική για τα αγροτικά

Ο Κ. Τσιάρας είπε στη Βουλή ότι η διακομματική επιτροπή είναι εργαλείο στρατηγικής για αγροτικό τομέα, με χρονοδιάγραμμα και προτάσεις. Ανέφερε 3,8 δισ. ενισχύσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, συνεταιρισμούς και Mercosur.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας - Παπανδρέου: Εξωτερική πολιτική και συνταγματική αναθεώρηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Συζήτησαν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, το περιβάλλον και τις διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στη συνταγματική αναθεώρηση και την ανάγκη συγκλίσεων.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Παραγωγής και Ανθεκτικότητας

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει υπέρ του εθνικού διαλόγου για τον πρωτογενή τομέα, αλλά απορρίπτει «προσχηματικές» διαδικασίες. Ο Δημ. Μάντζος ανακοίνωσε πρόταση για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Παραγωγής και Διατροφικής Ανθεκτικότητας, με δομή, αποστολή και χρονοδιάγραμμα, που θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστοδουλίδης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η ενότητα είναι η δύναμη της ΕΕ

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, τόνισε τη σημασία της ενότητας και κάλεσε για συλλογική, αποφασιστική και ενωμένη δράση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ένωση.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η κυβέρνηση αποκλείει δολιοφθορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Αδαμούθ, υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή εξετάστηκαν μόνο τεχνικά θέματα και δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν δολιοφθορά.