ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Παπαθανάσης: Καθήκον και ευθύνη μας η βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης

Για την αναγκαιότητα στήριξης των ακριτικών περιοχών στη συγκυρία που ζούμε και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται μίλησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος και οι εξελίξεις στην περιοχή μας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την στήριξη των ακριτικών περιοχών. Έχουμε καθήκον και ευθύνη να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης». Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παθανάσης, κατά τη συζήτησης της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

«Στην έκθεση της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης περιλαμβάνονται σύγχρονες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσσεις για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης, μιας ακριτικής περιοχής που η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει με κάθε δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις επενδύσεις, επεσήμανε την τεράστια ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της Θράκης, η οποία όπως είπε, μαστίζεται με τη μεγαλύτερη ανεργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, από τις 207 μεταποιητικές επιχειρήσεις σε οργανωμένες περιοχές της περιοχής, το 55% είναι ανενεργές και μόλις το 45% ενεργές.

«Θα μπορούσε να μετατραπεί η Θράκη σε συνοριακό κόμβο της Μεσογείου και των Βαλκανίων και να ακολουθηθεί μία αναπτυξιακή πολιτική ως ακριτική περιοχή για την αντιμετώπιση της κρίσης συνολικά. Η αποβιομηχανοποίηση της περιοχής έχει τα υψηλότερα ποσοστά. Ο νομός Έβρου είναι πρωταθλητής με ένα ποσοστό 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων να είναι κλειστές» σημείωσε ενώ έμφαση έδωσε και στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για καινοτόμες πολιτικές στις οποίες προχωρά με άξονα την αναδιάταξη της περιοχής η κυβέρνηση, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίσαμε, περιβάλλονται 13 διακριτά πεδία ανάπτυξης, γιατί μας ενδιαφέρει η πράσινη ανάπτυξη, οι νέες καινοτόμες ιδέες και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη Θράκη. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι η ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη στη περιοχή», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, σε αντίθεση με τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσαν καρπούς σημειώνοντας αύξηση κατά 380% στην αγροδιατροφή, πάνω από 700% στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη της Θράκης είναι ότι επεκτάθηκε η έννοια της παραμεθώριας περιοχής στα 30 χλμ».

«Η ανάπτυξη και ενίσχυση της μεταποίησης, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ο επαναπατρισμός ανθρώπινου κεφαλαίου, οι νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα δώσουν νέα πνοή στις περιοχές αυτές που μαράζωσαν. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις μας ενώ παράλληλα προωθούμε την αναβάθμιση των υποδομών, δίνουμε γενναία και ευνοϊκά κίνητρα και επιχορηγήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου ενισχύοντας τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή της Θράκης. Συνεχίζουμε τη στήριξη μας δίνοντας μπόνους στη βαθμολόγηση επενδύσεων στη Θράκη, ενώ επένδυση ύψους 105 εκατομμύριων θα διατεθεί για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές του και ενισχύοντας την εξωστρέφεια του» υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένεται διάταξη περί αισχροκέρδειας για τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί την αγορά λεπτομερώς και δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα αφορά στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπτυξιακός νόμος

Κλείνοντας την συζήτηση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος του κράτους, θα αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για πολλά χρόνια.