ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
Πηγή: ΑΠΕ

Γ. Οικονόμου: Στις 20 και 21 Απριλίου η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει τον καθέναν ανάλογα με τις ανάγκες του με σύμμαχο την ψυχραιμία και τη σοβαρότητα. Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων.

Στις 20 και 21 Απριλίου θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στους οικονομικά αδύναμους είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι και η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν οι πολίτες.

Αναφερόμενος στις γαλλικές εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Γαλλία είναι μια μεγάλη και ιστορική χώρα και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, είναι σύμμαχος με την Ελλάδα με καθαρές θέσεις και πως τις σχέσεις Μακρόν-Μητσοτάκη τις χαρακτηρίζει η συναντίληψη, οι κοινές πρωτοβουλίες όπως η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

«Αξιολογούμε θετικά το γεγονός ότι ο γαλλικός λαός έδωσε προβάδισμα στον κ. Μακρόν και πλέον το δίλημμα στο δεύτερο γύρο θα είναι υπαρξιακό. Πρέπει με καθαρό τρόπο να σταθούν οι Γάλλοι στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και για το εάν πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Βαξεβάνης βρίσκεται σε διαδικασία δικαστικής διερεύνησης για πολύ σοβαρά αδικήματα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, και περιμένουμε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της έτσι όπως πρέπει να την κάνει». Αναφορικά με το δημοσίευμα που αφορά το απόρρητο επικοινωνιών και το ενδεχόμενο παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου δημοσιογράφου, ο κ. Οικονόμου τόνισε είναι αυτονόητο πως οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει γιατί όπως είπε «δεν νοείται σε κράτος δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης να παρακολουθεί άλλον ιδιώτη».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης αργότερα νέων μέτρων για την ενέργεια υπέρ των αδύναμων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, παίρνει υπόψη την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Ζούμε σε μια εκρηκτική συγκυρία, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικός μήνας ο Απρίλιος που θα ξεδιπλωθούν όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση» είπε ο κ. Οικονόμου.

Για το δημοσίευμα που αφορά την έρευνα στις ΗΠΑ για Ρώσο ολιγάρχη που ήθελε κανάλι στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «πολύ σημαντικό γεγονός, που διερευνάται από τις αρχές των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι υπήρχε ένα τεράστιο ποσό που ήρθε στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί τηλεοπτικός σταθμός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εκείνων που έδωσαν τα χρήματα». Είπε επίσης ότι "θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε πληροφορίες για τη διαδρομή του χρήματος και την όλη εξέλιξη της απόπειρας για να δημιουργηθεί ένα απολύτως χειραγωγούμενο μέσο".

Για το θέμα της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ανέφερε ότι η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη «όλοι θέλουμε να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη». Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι αυτές οι υποθέσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι διωκτικές αρχές αποφασίζουν ποια στοιχεία πρέπει να δημοσιοποιούνται. Ελπίδα όλων μας και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι ένοχοι και να καταδικαστούν ανέφερε.

Τέλος κλείνοντας τον κύκλο των ερωτήσεων, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα δημοσιεύματος περί "κόκκινης κάρτας" σε υπουργούς. Όπως είπε «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όλα τα μέλη της κυβέρνησης απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, και θα πρέπει να είναι προσηλωμένοι στα καθήκοντά τους».

 Η κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις για να περιορίσει την κρίση 

«Η ελληνική κοινωνία χειμάζεται από τις κρίσεις που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και όσο συνεχίζεται η χαώδης ακαταστασία στο διεθνές γίγνεσθαι, σκοπός είναι να διατηρήσουμε την ευστάθεια και την ασφάλεια μέσα σ' ένα χαώδες περιβάλλον», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα οικονομικά και θεσμικά γιατί γνωρίζει ότι οι συνέπειες δεν αφήνουν κανέναν πολίτη ανέγγιχτο, και προσπαθεί να στηρίξει τον καθέναν ανάλογα με τις ανάγκες του «με σύμμαχο την ψυχραιμία και τη σοβαρότητα».

Τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εργαλείου και δημιουργούνται νέες δυνατότητες και υπάρχει αισιοδοξία ότι «θα τα καταφέρουμε και σε αυτήν την κρίση. Αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και να είμαστε ενωμένοι. Η ενότητα και η συμπληρωματικότητα συνιστούν την οδό εξόδου απ' τα προβλήματα σε κρίσιμες περιόδους».

Υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. «Ήδη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμα της κρίσης που πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα με τη διάθεση άνω των 4 δισεκ. ευρώ (το 1,2 δισεκ. μέσα στον Απρίλιο).

«Τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αγροτών και κτηνοτρόφων αποτελούν προτεραιότητα καθώς οφείλουμε ταυτόχρονα να είμαστε εξασφαλισμένοι και έτοιμοι απέναντι στις επισιτιστικές συνέπειες μιας παρατεταμένης αναταραχής», τόνισε.

Μίλησε για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την έγκαιρη στήριξη της κοινωνίας κι έκανε αναφορά στην κατάθεση την Παρασκευή της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισεκ. ευρώ.

Αλλά και για το ότι ξεκίνησε και υλοποιείται με έντονο κοινωνικό πρόσημο το «Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0».

«Την Παρασκευή, η χώρα μας τρίτη κατά σειρά από τις 27 της ΕΕ πήρε την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ», πρόσθεσε.

Έκανε αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού ότι η ανάκαμψη πρέπει να συμβαδίζει πάντοτε με την κοινωνική συνοχή και μίλησε για στόχο που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου Ανάκαμψης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα Εξοικονομώ αλλά και σε δράσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο όπως ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ, προγράμματα κατάρτισης για 80.000 ανέργους κα.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι την ίδια στιγμή εντείνονται σε όλα τα μέτωπα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και αναφέρθηκε στην πλατφόρμα απογραφής που έχει τεθεί σε λειτουργία. Υπογράμμισε πως με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι «υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτάρκεια σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής στη χώρα σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας». Εξήγησε ότι η άνοδος και σε κάποιες περιπτώσεις η εκτόξευση της τιμής δεν οφείλεται σε ελλείψεις αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος.

Μίλησε για την επιβολή προστίμων όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις μετά από ελέγχους και ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναγκαίας διάταξης.

Υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες του πρωθυπουργού για την επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και πάντως σίγουρα πανευρωπαϊκό. Επίσης ότι είναι ανάγκη στην επόμενη σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας και των ευρωπαίων πολιτών γιατί διαφορετικά το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα είναι σοβαρό και η ήπειρός μας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, η χώρα μας θα προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας μοιράζονται στην πράξη κοινές αξίες και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι ελληνικές δυνάμεις διέσωσαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πράττει βάσει των υποχρεώσεών της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές

Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία. «Η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα», τόνισε.
skertsos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ά. Σκέρτσος: Το «Ελλάδα 2.0» ως ανάχωμα στην διεθνή οικονομική επιβράδυνση

Το εν λόγω σχέδιο, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, προφυλάσσει τη χώρα από τους κλυδωνισμούς που υφίσταται σήμερα η διεθνής οικονομία λόγω του ρωσικού πολέμου και της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Mitsotakis Kyriakos, Kivernisi, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Πλησιάζει η ώρα για την επανένωση των Γλυπτών

O Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καταγγέλοντας τη διασπορά παραπληροφόρησης από την Άγκυρα επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν επιδιώκει ένα μεγαλειώδες οθωμανικό όραμα.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Τουρκία να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες

Επανέλαβε πως «η Ελλάδα, όπως έχει πει και πολλές φορές ο πρωθυπουργός, είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Όπως επίσης έχει πει και έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός -τελευταία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».