Φώτο: υπ. Ανάπτυξης

Αδ. Γεωργιάδης: Στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ σημαίνει επενδύσεις

Στον στρατηγικό ρόλο της συμμαχίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, και το πώς αυτός επεκτείνεται σε οικονομικό επίπεδο, στάθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τις προοπτικές επενδύσεων και οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από τη συμμαχία με τις ΗΠΑ υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, εκτός των άλλων, στάθηκε στη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο, και ανέλυσε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτήν.

«Θα πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ειδικά εδώ επειδή, όπως όλοι γνωρίζετε, τον Οκτώβριο υπογράψαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Πομπέο, εδώ στην Αθήνα, μία πολύ σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία κάνει την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Στρατηγικός σύμμαχος δεν σημαίνει να παραμείνει για περισσότερα χρόνια η βάση της Σούδας ή να έχουμε την βάση των UAV στη Λάρισα, ή να έχουμε πιο στενές στρατιωτικές σχέσεις. Στρατηγικός σύμμαχος σημαίνει ότι έχουμε στενότερη οικονομική σχέση, επενδυτική σχέση και ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί πράγματα τα οποία αξίζουν.

Έτσι, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στη χώρα μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι χρειαζόμαστε πιο σφιχτές και πιο δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά

Ακόμα, ο κύριος Γεωργιάδης έστειλε το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης στην επενδυτική κοινότητα. «Είμαστε θετικά διακείμενοι σε επιχειρηματικές δράσεις. Εννοούμε απολύτως όσα λέμε. Σεβόμαστε τα χρήματα και τον χρόνο σας και θα παράγουμε αποτελέσματα. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να έλθετε», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή του Συνεδρίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχουν γίνει τους τελευταίους πέντε μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να κάνουμε κάτι και ήδη υπάρχουν πολλά πράγματα να σας δείξουμε που έχουν ήδη γίνει».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό που έχει ξεμπλοκάρει, όπως είχε υποσχεθεί η ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση. «Έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο και είμαστε σε αναμονή του αποτελέσματος έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της κατασκευής στις αρχές του 2020 και έτσι να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας στους Έλληνες και τους επενδυτές, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό στην αρχή διότι ήταν πολύπλοκο θέμα», πρόσθεσε.

«Σήμερα, με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, τον κύριο Πάιατ, τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά δημοσίως για αυτή του την προσπάθεια, θα πάμε στο νησί της Σύρου για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων της Σύρου μέσω της ΟΝΕΧ, καθώς και τις 700 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Και συζητούμε, επίσης, το ίδιο σχέδιο και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας στους μήνες που έρχονται», πρόσθεσε ο υπουργός, παρουσιάζοντας μια σειρά επενδύσεων που προχώρησαν τους τελευταίους μήνες.

«Η επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα, ξεκινά αυτό το μήνα. Η επένδυση στο Αφάντου στη Ρόδου, επίσης έχει δρομολογηθεί, ο αγωγός LNG στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει, όπως και ο διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών 'Ελευθέριος Βενιζέλος'. Μπορεί και μέσα στην εβδομάδα αλλά σίγουρα μέσα στο μήνα ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ, ενώ ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020», ανέφερε.

«Η μεταμόρφωση της οικονομίας μας σε οικονομία φιλική προς τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη δεν είναι θέμα επιτυχίας της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού ή του υπουργού Ανάπτυξης. Είναι εθνικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική βιομηχανία θα στηριχθεί σημαντικά από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο επίπεδο.