ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ν. Ηλιόπουλος: Χρειάζεται πολιτική αλλαγή  για μέτρα κατά της ακρίβειας

Ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει αύριο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης στη βάση συνεργασιών.

Την ανάγκη «να απομακρυνθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά αύριο, απευθύνοντας κάλεσμα για τη δημιουργία «μιας προοδευτικής διακυβέρνησης». Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ προανήγγειλε την αυριανή έναρξη της συνεδριακής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε: «Κεντρική ύλη του συνεδρίου μας είναι μια συνολική στρατηγική για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, στη βάση συνεργασιών στις οποίες πιστεύουμε».

Ο Ν. Ηλιόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Τα σοβαρά αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την οικονομία μας δεν έχουν έρθει ακόμη. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια».

«Η ίδια κυβέρνηση μας έλεγε το Σεπτέμβρη ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα θα είναι δύο με τρία ευρώ, και ότι θα τελειώνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα. Τότε ήδη εμείς λέγαμε ότι το ενεργειακό πρόβλημα θα μας απασχολήσει για ενάμιση χρόνο τουλάχιστον και το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα», είπε και συνέχισε: «Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν ο μέσος όρος αύξησης της ενέργειας σε τιμές λιανικής πανευρωπαϊκά είναι 30%. Στην Ελλάδα προσεγγίζει το 100%».

Ο Ν. Ηλιόπουλος δήλωσε στη συνέχεια: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Θα αυξήσουμε άμεσα το βασικό μισθό στα 800 ευρώ. Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε, βελτιώθηκαν και τα δημόσια έσοδα. Και πολύ σημαντική για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ρύθμιση – με διαγραφή σημαντικού μέρους - του πανδημικού χρέους. Τέλος, θα φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας».

Μάλιστα δήλωσε σκωπτικά: «Όσο περιμένει η κυβέρνηση της ΝΔ τη ΡΑΕ να της πει γι` αυτά τα κέρδη και η ΔΕΗ αυξάνει 36% την τιμή στα τιμολόγιά της, μια σειρά από χώρες -Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία- έχουν φορολογήσει αυτά τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη».

Στο μεταξύ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «υγειονομική τραγωδία» της χώρας: «Δυστυχώς στην πανδημία τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ άσχημα. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα σχεδόν 7,5 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και για την κυβέρνηση είναι σαν να μην έχει συμβεί, σαν να είναι αόρατοι αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε αναλογικά περισσότερες απώλειες από το Βέλγιο και την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει ζήσει μια υγειονομική τραγωδία. Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να μην είναι καλή. Δυόμιση χρόνια πανδημίας άφησαν πίσω μια σειρά από άλλες νοσηρότητες. Αυτή η πίεση τώρα προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του ΕΣΥ».

«Να μην ξανακάνουμε το εύκολο λάθος θεωρώντας ότι όλα έχουν τελειώσει με την πανδημία, το πληρώσαμε ήδη ακριβά γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πίστεψε ποτέ και δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: «Σκηνοθεσία» κυβέρνησης στη συνάντηση με αγρότες και αιτήματα

Ο Βασίλης Κόκκαλης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της απέναντι στους αγρότες, κατηγορώντας την για επικοινωνιακή σκηνοθεσία και απαξίωση των ουσιαστικών αιτημάτων τους. Υπογραμμίζει ότι η κοινωνία δεν πείθεται πια.
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η κατάθεση Κατσινοπούλου ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές της ΝΔ τόνισαν πως η κατάθεση Κατσινοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξε διαχρονικά προβλήματα και ελλιπείς ελέγχους, τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ αντιμετώπισε αποτελεσματικά.
Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκαρά: Η κυβέρνηση ευθύνεται για αδιέξοδο στον διάλογο με αγρότες

Η Νατάσα Γκαρά, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε στο Meganews πως η κυβέρνηση ευθύνεται για το αδιέξοδο στον διάλογο με τους αγρότες, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο.
Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαμουλάκης: Πάνω από 100 ευρώ τα διόδια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης καταγγέλλει εξωφρενικές αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού, τονίζοντας ότι περίπου το 50% του κόστους αφορά φόρους και καρτέλ, με αποτέλεσμα το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνεται ακόμη πιο ακριβό.