ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis-Antiprosopeia-USA
Φωτο: Γραφείο του Πρωθυπουργού

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας για την ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κ. Φρανκ Παλόνε, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κ. Φρανκ Παλόνε, πρόεδρο της επιτροπής ενέργειας και εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η σαφής στάση που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την Ουκρανία με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Ελλάδας για την ενεργειακή της επάρκεια εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής διεθνούς κρίσης, καθώς και για την αυτάρκειά της στο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας, προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα σήμερα με τα μέλη του Κογκρέσου και τον Αμερικανό Πρέσβη είχε συναντηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος τους ενημέρωσε για το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και στην υλοποίηση υποδομών στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τους νέους σταθμούς αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, τον αγωγό φυσικού αερίου IGB και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο υπουργός παρουσίασε, επίσης, τα φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Τόνισε ότι έως το 2030 ο εθνικός στρατηγικός στόχος προβλέπει την κάλυψη του 70% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως υπογράμμισε, έως το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ θα υπερβεί τα 20 GW και για αυτόν τον λόγο προγραμματίζεται η ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος τουλάχιστον 3 GW. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε σημαντικά προγράμματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την απανθρακοποίηση των νησιών, μέσω της πρωτοβουλίας Gr-Eco Islands.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Fake news οι κατηγορίες Ερντογάν για το μεταναστευτικό

«Δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ για τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει σταθερή στο δρόμο που έχει επιλέξει.
Mitsotakis-Bloomberg
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξωφρενικό να κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα για τους μετανάστες

«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.